Els principals municipis del Bages, inclosa la capital Manresa, han estrenat alcalde en aquest mandat. El tomb de color polític en unes ocasions i el relleu generacional en unes altres van jubilar alcaldes dels anomenats històrics i van fer sortir a la palestra un reguitzell de cares noves que ara, quan encara falta una mica més de mig any per a les properes municipals, es postulen ja per repetir: volen continuar l'obra de govern iniciada fa tres anys i molts ja han estat ratificats pels seus respectius partits.

Precisament, aquesta setmana s'han donat els dos darrers exemples al Bages: l'alcalde de Súria, Josep Maria Canudas, ha anunciat que repetirà com a cap de llista de CiU, i el batlle d'Avinyó, Eudald Vilaseca, tornarà a encapçalar la formació d'ERC (ahir a la nit havia de ser revalidat). La continuïtat de la majoria d'alcaldes novells farà que els propers comicis siguin dels que acumulin menys renúncies de batlles al Bages.

CiU és el partit que, de moment, ha anat més per feina. Entre els batlles que ja han estat confirmats hi ha, a més del surienc Canudas, Gil Ariso (Sant Joan de Vilatorrada); David Saldoni (Sallent), Joan Torres (Sant Vicenç de Castellet) i Valentí Junyent (Manresa), que serà ratificat amb tota probabilitat en l'assemblea del 15 de setembre. Per la seva banda, ERC ha apostat per Vilaseca a Avinyó.

En el cas de Manresa, Sant Joan, Súria i Avinyó, la cara nova a l'alcaldia va sorgir després d'un canvi de color polític radical: Junyent va desbancar un tripartit que feia cinc mandats que governava Manresa. Exactament el mateix va fer Ariso a Sant Joan, on va posar a fi a cinc legislatures encapçalades pel socialista Ezequiel Martínez. I Canudas a Súria, on va acabar amb quatre mandats del PSC d'Antoni Julián. I, si CiU es va menjar els alcaldes socialistes a Manresa, Sant Joan i Súria, ERC va posar el punt final a tres mandats del convergent Josep Balasch a Avinyó.

Tots ells han afirmat ja que repeteixen, amb la voluntat de prosseguir amb una obra de govern de color polític diferent encetada fa tres anys, un temps que dins l'administració local esdevé molts cops efímer.