No van parar d'arribar cotxes a Castellbell i el Vilar durant tota la tarda i part del vespre. La localitat bagenca estrenava fira, i la curiositat i les ganes de participar-hi va motivar la presència de centenars de visitants, que van poder asseure's a la Taverna del sometent, passejar entre les parades de productes gastronòmics, treure el nas pel campament dels Miquelets i apuntar-se a l'itinerari guiat sobre la vida del guerriller Mansuet Boxó. L'acte institucional de commemoració del Tricentenari i un espectacle nocturn dirigit per Jordi Pesarrodona van posar la rúbrica a la primera jornada. Avui, diumenge, se celebrarà l'altra meitat d'aquesta nova proposta que s'inscriu en el calendari festiu de la Catalunya Central.

La fortalesa de Cardona, com és sabut, va capitular una setmana després de la caiguda de Barcelona. En la rendició pactada amb l'enemic borbònic, s'hi va incloure també que havien de merèixer el mateix tracte les guarnicions dels castells de Castellbell, Bagà i Sant Martí Sarroca (Alt Penedès). Els alcaldes d'aquestes dues darreres poblacions, Nicolás Viso i Ramon Carbó, respectivament, van acompanyar ahir l'alcaldessa de la localitat bagenca, Montserrat Badia, en l'acte institucional de commemoració del Tricentenari, que va tenir lloc en el transcurs de la Fira dels Resistents.

Un segle després dels fets que commemora el Tricentenari de la guerra de Successió, es va produir a Castellbell i el Vilar un dels episodis més recordats de la història local. La primavera del 1822, Mansuet Boxó, a qui es coneixia com el ferrer del Vilar, va aixecar el poble en armes contra l'Estat Liberal, que en aquell moment governava l'estat espanyol. El combat entre la tradició i la modernitat que van protagonitzar aquest personat-ge i els seus guerrillers es va repro-duir ahir en diverses ocasions gràcies a l'itinerari de recreació històrica titulat En Mansuet Boxó, heroi o bandit?