Els municipis del Moianès hauran de votar si volen ser comarca abans de constituir-la. Aquesta és la voluntat de la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, segons va confirmar ahir a Regió7 el secretari de Cooperació i Coordinació Local del departament de Governació, Joan Prat, després que ja dóna per fet que el Consorci del Moianès s'adscriurà a la Diputació de Barcelona i que, per tant, la seva continuïtat queda assegurada.

El departament defensa la necessitat d'implicar directament el territori en el procés de constitució del Moianès mitjançant una consulta que li doni "seguretat i legitimitat", i ara que no hi ha risc de dissolució del Consorci amb la més que probable implicació del Departament, pensa que és el moment d'anar-hi treballant, però "amb tranquil·litat i sense presses".

Si bé la Generalitat reitera que la consulta prevista al Moianès no serà vinculant, segons com s'esdevingui, el seu resultat "sí que pot vincular políticament, i Govern i Parlament voldran saber què n'opinen els ciutadans", explica Prat. Per això es defensa la conveniència de començar el procés per les votacions, de manera que primer se celebrarà la consulta, i un cop realitzada, el departament donarà entrada al Parlament del projecte de llei per a la creació de la comarca perquè el voti.