El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, i l'alcalde de Balsareny, Jaume Rabeya, van tallar ahir al migdia una cinta inaugural en un espai poc habitual: a les portes d'una caldera de biomassa. El nou sistema energètic permetrà abastir fins a sis equipaments del municipi bagenc.

La caldera, situada a l'aparcament del Trull, permetrà rebaixar la potència actual a la meitat i reduir significativament les emissions de diòxid de carboni. Acosta Balsareny al Pacte d'alcaldes que va engegar la Unió Europea i al qual l'Ajuntament es va adherir. L'objectiu d'aquest era reduir les emissions de diòxid de carboni el 25% el 2025. Minuts després de tallar la cinta que inaugurava la nova instal·lació, Rabeya es mostrava satisfet d'un primer pas que "ens beneficiarà a tots i totes".

La nova caldera subministrarà el consultori mèdic, el casal de la gent gran, l'ajuntament, la residència Casal Verge de Montserrat, i les escoles d'educació infantil i primària Guillem de Balsareny. Ha estat finançada pràcticament al 95% pel fons la Diputació de Barcelona a través dels fons europeus del programa ELENA d'assistència local en el sector de l'energia. L'ens provincial hi ha destinat 314.850 euros i l'administració local, 28.013.