Manresa va tancar ahir el segon octubre més càlid de les últimes quatre dècades (es tenen dades des del 1970), amb una temperatura mitjana de 18,42 graus, pràcticament idèntica als 18,5 de l'any passat, que va ser l'any rècord de tot aquest període.

Aquests registres són fruit d'unes temperatures màximes, que si bé no han estat extremadament altes, sí que s'han mantingut més elevades del que és habitual d'una forma molt continuada, alhora que les mínimes també han estat lleugerament superiors (a Manresa no s'ha baixat dels 6,8 graus). Això ha fet que la la temperatura mitjana a Manresa s'hagi situat tres graus per sobre de la mitjana climàtica (la mitjana de les mitjanes des del 1970), que és de 15,4 graus.

Una de les principals peculiaritats que s'han donat enguany és la forta calor durant la segona quinzena de mes. Una massa d'aire càlid provinent del nord d'Àfrica va provocar un episodi de temperatures altes entre els dies 17 i 21 d'octubre (amb contrastos de fins a 20 graus entre el dia i la nit).

Ni a Manresa ni a la Catalunya Central no s'han assolit rècords quant a temperatures extremes, però s'han mantingut per sobre de l'habitual pràcticament tots els dies. Destaquen els 32,5 graus del 20 d'octubre a Olesa (vegeu graella), mentre que a la capital del Bages la màxima va ser de 29,5 graus els dies 18 i 20 d'octubre (l'any passat es va arribar als 30,8 i el 2011 als 33,2, si bé va ser a principi de mes). No hi ha hagut rècords de màximes, però la calor continuada ha fet que a Manresa els termòmetres s'enfilessin per sobre dels 25 graus 15 dels 31 dies que té el mes, quan l'habitual és que a l'octubre s'assoleixin els 25 graus tan sols quatre o cinc dies.