Qui va ser Agustí Soler i Fosas? Les seves filles, tres santjoanenques de 88, 81 i 79 anys, saben molt bé la seva història, pels pocs records que en tenen i, sobretot, per tot el que els va explicar la seva mare. Rosa, Àngela i Carme han mantingut la flama del seu pare, que va ser alcalde de Sant Joan de Vilatorrada entre el 1936 i el 1938 i que va ser afusellat al Camp de la Bota de Barcelona, el 8 de novembre del 1939, ahir justament va fer 75 anys. Amb motiu d'aquest aniversari, l'Ajuntament del municipi va fer-li ahir un acte d'homenatge, amb la intenció de restituir la seva figura, que havia quedat oblidada pel pes del règim franquista fins que es va donar a conèixer ara fa dos anys, durant un acte d'homenatge al President Lluís Companys, també afusellat , onze mesos després que Soler, després d'un judici il·legal i injust, controlat pels mateixos botxins.

La conversa amb les tres germanes ha permès a l'historiador manresà Joaquim Aloy, responsable de l'Associació Memòria i Història de Manresa i el web memoria.cat, refer la trajectòria d'Agustí Soler i Fosas. Era pagès, militava a la Unió de Rabassaires i a Esquerra Republicana de Catalunya, i defensava els valors republicans i democràtics. "Era una persona noble, lleial als seus principis; molt lliurat a la família, participava activament en les festes del poble. Li agradava molt ballar, i en sabia molt. Era una persona normal i corrent, com tants altres", va relatar ahir Aloy en l'homenatge.

A Soler, però, li va tocar ser alcalde en una època molt difícil, entre l'1 d'octubre del 1936 i el 15 de maig del 1938, "un temps en què la seva preocupació va ser que mai no faltés pa al poble". No havia comès cap delicte, però després de la guerra civil va ser detingut, empresonat i afusellat. Va ser un dels 1.717 executats al Camp de la Bota, un dels 3.500 a Catalunya i un dels 200.000 assassinats a l'estat espanyol durant el franquisme.