Montserrat s'ha apuntat a la biomassa -calor generada per la combustió d'estella forestal- amb la que en aquests moments és la instal·lació més potent de les nostres comarques -on es va estenent a poc a poc, sobretot en l'àmbit públic-i una de les més grans de Catalunya.

El santuari acaba de posar en marxa el nou sistema, que subministrarà calefacció i aigua calenta (fins ara es feia servir gas) tant al monestir com a tot el complex del santuari -cel·les, hotel, museu, botigues...-, tret de l'edifici de l'Escolania i del restaurant del Mirador. En total, deu edificis que sumen més de 40.000 metres quadrat, l'escalfor dels quals s'ha estimat que suposarà un consum de 1.500 tones d'estella l'any. Perquè se'n facin una idea, es calcula que un bosc productiu del Bages genera entre 15 i 20 tones d'estella per hectàrea. Fent-ne una extrapolació per la banda baixa, el que consumirà aquesta central de calor, que és com se l'anomena tècnicament -i que està composta per dues calderes-, equival al que s'extreu cada any de 100 hectàrees de bosc.

També per entendre la magnitud d'aquesta instal·lació serveix de referència que una de les últimes centrals de biomassa que s'han posat en funcionament al Bages, la de Balsareny, que dóna servei a sis edificis públics (dues escoles, ajuntament, ambulatori, el casal de gent gran i la residència), genera una potència de 500 kw. En el cas de la de Montserrat, la potència és de 1.600 kw.