Cardona disposa des d'ara d'un nou pla urbanístic municipal (POUM), que té com a trets més destacats la previsió de poder créixer tant en sòl residencial com en industrial. Urbanisme ha donat el llum verd definitiu a la proposta, que marca les directrius de desenvolupament del poble per als propers 20 anys i que entrarà en vigor tan bon punt el consistori hi incorpori petits ajustaments prescrits per la comissió i es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat.

Amb el nou document de planificació, Cardona fa una aposta pel creixement poblacional, que capgiri la tendència d'anys continuats de caiguda demogràfica. Els creixements es preveuen en dos punts principals: al sector de la colònia Arqués, on es podrien fer fins a 315 habitatges, i al de la Coromina, on se'n podrien fer 215. A banda, es preveuen una vintena de "bosses" residencials dins l'actual estructura urbana, amb previsions que van des dels 6 fins als 87 habitatges.

Tanmateix, en aquest aspecte Urbanisme ha introduït una lleugera retallada per donar el llum verd definitiu, ja que ha requerit que es deixi fora de la planificació residencial el sector de Planés -que inicialment es preveia- perquè ha considerat que generaria una excessiva disgregació. A més, en l'aprovació provisional ja es va introduir una lleugera retallada respecte a la proposta que es va començar a treballar el 2010 (aquell any se'n va fer l'aprovació inicial). Sobretot perquè un sector que en aquella ja es preveia directament com a urbanitzable, el del Porxo de l'Eruga, es deixa ara com a no delimitat, el que vol dir que no es pot desenvolupar fins que no s'esgoti la resta d'àrees previstes.