L'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages preveu iniciar dilluns les obres d'ampliació de la residència d'avis El Lledoner, que passarà de la trentena de places actuals a un centenar. El ple de dimecres al vespre va aprovar definitivament el projecte executiu, que dóna peu a l'inici imminent dels treballs, i al trasllat provisional dels avis a la residència de Santpedor mentre durin les obres.

L'ampliació es farà aprofitant les instal·lacions actuals, que es convertiran en un edifici de tres plantes en tota la seva superfície, quan ara una part de l'estructura en té dues, i l'altra només una. Les obres aniran a càrrec de Grup Soler, i es preveu que s'allarguin durant un any, si bé no es descarta poder obrir la residència més d'hora si s'acaben abans, diu l'alcalde, Joan Carles Batanés. Admet que els treballs haurien d'haver començat a mitjan estiu, "però és un projecte acurat, que l'Ajuntament no va tenir fins al 10 de setembre". A més, "ha requerit molta supervisió per part dels tècnics", sosté Batanés, de manera que "si s'ha trigat més del compte no és per no haver fet feina, sinó perquè se n'ha fet més de la prevista".

Mentrestant, a Santpedor

Entre avui i demà és previst que es realitzi el trasllat dels avis del Lledoner fins a la residència de Santpedor, on s'estaran mentre durin les obres.

La proposta de traslladar els avis a Santpedor ja es va plantejar fa mesos, tan bon punt l'Ajuntament va decidir externalitzar el servei i donar-lo a concessió a l'empresa l'Onada, que també es fa càrrec de la residència de Santpedor. Ja fa un temps que gestiona el servei a Sant Fruitós, a partir d'un acord amb l'Ajuntament segons el qual l'Onada aportava cap a dos terços del cost de l'ampliació que ara es farà (amb un pressupost global de 2,7 milions d'euros), i a canvi se n'adjudicava la gestió per a un període de 45 anys.

Aprofitant que és la mateixa concessionària que la de Santpedor, l'Onada ha ofert provisionalment aquelles instal·lacions perquè els avis de Santpedor hi facin estada durant l'any que duraran les obres. Són 30 en total, 20 que són a la residència, i 10 més que són usuaris del centre de dia.

El trasllat dels avis residents s'ha programat per a avui i demà, i els del centre de dia a partir de demà ja aniran a Santpedor. "S'ha volgut que fossin dos dies, un de feiner i un de festiu, per donar més facilitat d'horaris a les famílies que els vulguin acompanyar", diu Batanés. I és que del trasllat se'n cuida l'empresa Onada, que hi posa el transport, però el moment de fer-lo s'ha deixat escollir a cada familiar. Ja fa uns dies que es van subministrar caixes als avis perquè hi anessin col·locant les seves pertinences.

A Santpedor, se'ls facilitaran habitacions amb espais similars als que ja tenen. Qui ara comparteix habitació ho continuarà fent, i qui ara dorm sol podrà escollir si hi vol continuar o si prefereix compartir habitació.