El monestir de Sant Benet de Montserrat ha complert 60 anys. Ahir, la rutina de les 30 benedictines que actualment hi viuen es va veure trasbalsada per la commemoració de l'aniversari, en què es va recordar la història de la comunitat i de la construcció de tot el conjunt monumental, espaiós i funcional, però encara pendent d'acabar.

Les benetes van estrenar el monestir el 16 de desembre del 1954, dos anys després de la fundació de la comunitat (el 13 de maig del 1952), que va néixer a partir de la unió de dues altres de preexistents: Sant Antoni i Santa Clara de Barcelona, i Sant Benet de Mataró. Entre la fusió i la inauguració, havien viscut al monestir de Santa Cecília de Montserrat, que els monjos havien cedit a la comunitat de Sant Benet de Mataró quan va perdre el seu monestir durant la guerra civil.

Era una obra monumental, de l'arquitecte Lluís Bonet, deixeble de Gaudí, que originàriament hi havia previst una gran església modernista amb diverses capelles laterals a continuació de l'actual campanar (vegeu el plànol a les imatges de la dreta), "però en el moment de fer-la no hi va haver prou diners", explica la germana Maria Regina Goberna. Aquella estructura mai més s'ha fet realitat, i fa uns 35 anys es va substituir per una altra església "més senzilla però ben moderna i en un altre emplaçament", que va construir Jordi Bonet, fill de l'arquitecte que havia ideat tot el conjunt.