Sant Vicenç de Castellet ha inaugurat avui el Tanatori Bages Sud, el primer equipament d´aquestes característiques que es posa en marxa al municipi bagenc. L´acte ha estat presidit per Joan Torres, alcalde de Sant Vicenç de Castellet; Joaquim Casajuana, regidor de Via Pública; Josep Maria Fenés, president d´Àltima; i Jaume Fontanet, gerent de Funerària Fontanova, del grup Àltima, que gestionarà el nou equipament. L´empresa funerària ha invertit 1,1 milions d´euros en la construcció del Tanatori Bages Sud.

Segons Joan Torres, alcalde de Sant Vicenç de Castellet, "aquest tanatori és un servei necessari i molt demandat al nostre municipi. Evitarà que els veïns i veïnes del municipi s´hagin de desplaçar a Manresa per fer la vetlla". Les noves instal·lacions funeràries se situen al Passeig de la Pau s/n, cantonada amb el carrer de Santiago Rusiñol, al costat del Cementiri Municipal. Per a Jaume Fontanet, gerent de Funerària Fontanova (Àltima), "el Tanatori Bages Sud compta amb totes les prestacions per garantir un servei proper i de qualitat a les famílies de Sant Vicenç de Castellet. A més, per la seva capacitat i característiques tècniques, es preveu que pugui prestar servei a altres municipis del Bages Sud com Castellbell i el Vilar, Castellgalí, El Pont de Vilomara, Monistrol de Montserrat, Marganell i possiblement també Vacarisses i Rellinars". L´acte d´inauguració ha culminat amb la descoberta d´una placa commemorativa, situada a l´accés porxat del nou edifici.

El Tanatori Bages Sud presenta un disseny modern i funcional, amb molta llum natural, projectat exclusivament en planta baixa i amb accés directe a peu de carrer. Amb una superfície construïda de 550 metres quadrats, el tanatori acull dues sales de vetlla de 45 metres quadrats cadascuna, amb dues zones ben diferenciades: una per a l´estança de la família i una dependència a part per al túmul del difunt. Així mateix, les dues sales compten amb accés a dos patis exteriors privats, per a ús exclusiu de les famílies, que afavoreixen la il·luminació i ventilació directes.

Dissenyat per les arquitectes Alexa i Adriana Plasencia, del despatx Plasencia Arquitectura, l´equipament disposa d´oficines per a l´atenció de les famílies, des d´on es gestionaran tots els aspectes relatius al procés funerari; una sala de cafeteria amb màquines de vending; i una gran àrea de descans flanquejada a un costat per un gran pati central interior, que permet l´entrada directa de llum natural a tota la zona. El tanatori també compta amb una zona privada amb dependències destinades al personal de serveis del tanatori, amb un accés propi per als vehicles fúnebres i una sala de tanatopràxia. L´edifici contempla un pati exterior a l´entrada que en un futur podria reconvertir-se en oratori multiconfessional o en una tercera sala de vetlla, si les necessitats de la població així ho exigeixen.

El tanatori disposa també de places d´aparcament públic exterior, al davant de la façana principal de l´edifici. A més, s´ha urbanitzat l´entorn de l´equipament i s´han fet millores al paviment del carrer.

Per a la construcció del Tanatori Bages Sud, Àltima ha tingut en compte consideracions d´eficiència energètica i d´estalvi a través de l´aprofitament de llum natural, l´ús d´elements que afavoreixen l´aïllament tèrmic i acústic de l´edifici, així com a través de la plantació d´espècies autòctones de baixes necessitats hídriques.