Turisme de proximitat i, normalment, visites de pas o de curta durada. És el que reflecteixen les conclusions d'una enquesta de la Diputació de Barcelona realitzada a més de 800 visitants del Bages al llarg de l'any passat, el 2014. I és que tres quartes parts dels turistes que durant el 2014 van trepitjar la comarca provenien de la resta de Catalunya, i només l'altre 25% venia de la resta de l'estat o d'altres punts del món. Més de la meitat del total, a més, no va fer nit al Bages, sinó que va retornar al seu lloc d'origen el mateix dia d'arribada o, en tot cas, va decidir anar a allotjar-se en una altra comarca.

Els resultats difereixen en força aspectes de la mateixa enquesta realitzada en el conjunt de tota la província de Barcelona, on els turistes provinents de fora de Catalunya són més nombrosos que en el cas específic del Bages. A més, a nivell provincial, la majoria de turistes sí que decideixen pernoctar a les zones que visiten.

Concretament, del total de 806 enquestats a diferents llocs turístics del Bages durant l'any passat, el 74,7% eren catalans. El 8,1% procedia d'altres indrets de l'estat espanyol, mentre que, de la resta d'Europa, el nombre de turistes va representar l'11,6%. El país d'origen principal va ser França (el 3,7%), seguit d'Alemanya (l' 1,9%). Pel que fa als turistes provinents de fora d'Europa, van ser el 5,3% del total, la majoria dels quals de Llatinoamèrica (1,5%) i dels Estats Units (1,4%).