Les mobilitzacions a Balsareny per intentar salvar el doctor Josep Cañellas de la seva possible inhabilitació per part de l´ICS, no s´aturen. Des d´ahir, hi ha en marxa una campanya de recollida de signatures per demanar la suspensió de l´expedient que s´ha obert contra el metge per presumptes irregularitats en la seva activitat assistencial, i perquè pugui continuar exercint al poble, on treballa des de fa 33 anys.

«És un bon metge i no volem que ens el treguin, perquè no en trobaríem cap altre com aquest». Ho comentaven tres veïnes que ahir al matí signaven a Regals Calatrava, un dels establiments del poble on s´han repartit fulls per firmar. També n´hi ha a Correus, a la llibreria Els Colors, a Perruqueria Rosa, al Petit Preu, a l´estanc, i al Forn de Cabrianes, i en recull l´associació Els Ametllers del Casal de la Gent Gran.

Probablement, aquest dijous encara es podrà signar, i després la intenció és fer arribar les firmes al departament de Salut.

La campanya va arrencar a primera hora, i a les 12 del migdia s´havien recollit cap a mig miler de signatures en el conjunt d´establiments. «Abans d´obrir, ja hi havia gent esperant», assegurava Marta Calatrava, de Regals Calatrava; «no has pas d´anar a buscar ningú, que la gent ja ve sola». En això coincidien els establiments consultats. I és que, «a banda dels clients de sempre hi ha gent que ve expressament a firmar», deia Margarita Noguera, de la llibreria Els Colors, «perquè al Pep, la gent se l´estima molt». També a l´estanc, Marc Boixadera explicava que «pràcticament tothom qui ha entrat, ha firmat», igual que al Bon Preu, on apuntaven que «alguns no ho han fet perquè no portaven el DNI i no saben el número».

Hi ha por que se´l faci plegar

Entre els que ahir signaven, hi ha el temor que l´ICS inhabiliti temporalment a Cañellas, com ja ha fet amb el doctor Emili Viudes, de Castellbell. A tots dos, i també al doctor Jesús Castillo, de Monistrol de Montserrat, se´ls acusa d´haver atès funcionaris que han escollit l´assistència a través d´una mútua i no de la Seguretat Social (aquest col·lectiu té l´opció de triar) amb visites rutinàries al CAP quan només podien fer-ho d´urgències. També se´ls acusa d´haver fet activitat privada sense permís. Els metges diuen que desconeixien aquesta irregularitat i que mai se´ls va advertir de res.

A Balsareny s´ha iniciat la recollida de signatures després que dimecres mig miler de veïns ja van protestar davant del CAP contra l´expedient obert al seu metge. «Sóc dels que el defensaré fins al final», explicava ahir José Antonio Nieto, just després de firmar. I com ell, ho apuntaven la majoria de signants amb qui va parlar aquest diari. Defensen «la professionalitat» exercida per Cañellas al poble durant 33 anys: «quan fa falta, sempre t´atén sense posar-hi pegues», explicava ahir Vicent Pulido, i ho valorava per sobre dels possibles errors de què se l´acusa, entenent que «si no ho feia bé, l´haurien d´haver avisat».

El manifest amb les signatures descriu Cañellas com «un metge excel·lent, amb una gran capacitat professional i una enorme categoria humana, que ha deixat una empremta inesborrable entre els seus pacients».