El 6 de maig del 2015 es compleixen 100 anys del naixement d'Orson Welles i la Filmoteca li dedica un extens homenatge, del 6 de maig al 30 de juny, que inclou una àmplia retrospectiva de la seva obra amb materials inacabats i inèdits; un espectacle teatral amb Josep Maria Pou l'1 de juny al Romea; una emissió radiofònica; la presentació de llibres, així com una exposició fotogràfica amb imatges de Colita. Els dos plats forts de l'homenatge són un seminari internacional amb la presència de la filla de Welles, Chris W. Feder i la projecció el 5 de juny de 'Campanades a mitjanit', quan es compleixen els 50 anys de la seva estrena, a la Col·legiata de Cardona, seu d'un dels escenaris on es va rodar.

L'homenatge de Welles ja va ser presentat al principi de temporada a la Filmoteca com un dels plats forts d'aquest any. El seu director Esteve Rimbau ha manifestat que Welles "és més que un cineasta" i per això "volien fer més que una retrospectiva que és el que habitualment es fa a la Filmoteca. Estem parlant no només d'un director de cinema, sinó del director de la considerada durant molt temps la millor pel·lícula de la historia 'Ciudadano Kane', però darrera de Welles i el seu cinema hi ha la ràdio, el teatre, el periodisme, la televisió i la màgia", entre altres.

L'homenatge constarà, com és habitual en les efemèrides d'importants cineastes, d'una retrospectiva amb la projecció de films acabats, films inacabat o inexhibits, pel·lícules en què hi apareix com actor i documentals i ficcions sobre Welles. Del 6 de maig al 30 de juny el Vestíbul de les sales Chomón i Laya acollirà una exposició amb fotografies de Colita sobre Orson Welles fetes a Cardona l'any 1964 durant el rodatge al Castell de Cardona de 'Campanades a mitjanit'. Colita feia en aquell moment un reportatge del rodatge per 'Fotogramas' i va retratar l'artista durant 30 minuts. També es presentaran a la Filmoteca tres llibres sobre Welles, un d'ells d'Esteve Rimbau titulat 'Las coses que hemos visto. Welles y Falstaff'.

Una de les altres propostes interessants és l'espectacle 'Feliç centenari, Mr. Welles!' al Teatre Romea l'1 de juny amb Josep Maria Pou posant-se a la pell d'Orson Welles, que és entrevistat per un periodista interpretat per Carles Canut. El mateix Canut ha dit que "el Romea ha d'estar als peus d'Orson Welles perquè és indiscutible. No he sentit a ningú que el posi en dubte, sempre és un 'sí' per a tothom". Les preguntes del guió les ha escrit Rimbau i les respostes són extretes de paraules del mateix Welles. "Esperem fer un espectacle divertit, és tan conegut Welles que no sorprendrem a ningú, però els entretindrem i molt", ha assegurat Canut.

La filla de Welles, Chris W. Feder

Aquella mateixa setmana el 3 i 4 de juny tindrà lloc el seminari internacional: 'Un artista mediàtic'. Rimbau ha destacat sobre tot la presència de Chris W. Feder, filla de Welles, que interpretar un paper maculí a 'Macbeth' i de l'actor de cinema i teatre Keith Baxter, que va actuar a 'Campanades a mitjanit'.

Cardona i 'Campanades a mitjanit'

Així mateix, un dels plats més forts de l'homenatge és el 5 de juny a Cardona on es projectarà 'Campanades a mitjanit', que el mateix Welles va rodar a Cardona i que es va estrenar fa 50 anys. De fet, durant dues setmanes a l'octubre de 1964, Cardona va ser l'escenari de rodatge del film, on s'hi van filmar 30 minuts de la pel·lícula amb presència de John Gielgud, Keith Baxter, Marina Vlady i el mateix Welles. El film es projectarà a la Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona i serà presentada per Keith Baxter i Chris Welles. "Serà un moment irrepetible", ha assegurat Rimbau.

L'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, ha explicat que volen que sigui un homenatge de Cardona a la figura de Welles i a la seva estada al municipi. "La gravació va significar un impacte molt important per Cardona, una població en aquell moment d'uns 8.000 habitants. Va ser una gran festa i va generar molta il·lusió", ha assenyalat.

Un dels darrers actes programats és el 25 de juny que tindrà lloc l'emissió en directe des de la Filmoteca del programa 'El séptimo vicio / Visi de Filmoteca' dirigit per Javier Tolentino per Radio 3 RNE dedicat monogràficament a Orson Welles. Inclourà fragments dramatitzats en directe d'algunes de les seves emissions radiofòniques.

Per la seva part, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha declarat que les pel·lícules que es veuran són importants, però ha destacat el paper de la Filmoteca que ajuda a entendre perquè ho són. "Welles significa bon cinema i també va posar de relleu i recollir una part del nostre patrimoni i la nostra gent i ho va posar en un primer pla en un dels grans films que s'han fet".