La Ponència ambiental, del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, ha donat llum verd al projecte de recuperació de reg agrícola i de restauració de la captació d'aigua de la finca El Pubill, al municipi de Castellfollit del Boix.

El departament ha declarat la no-aplicació del tràmit d'avaluació d'impacte ambiental, però ha inclòs condicions addicionals dirigides a minimitzar-lo.

El projecte té per objectiu recuperar una antiga captació d'aigua, construir una nova bassa d'acumulació amb capacitat per a 25.000 m3 i habilitar les infraestructures necessàries per transformar 16,38 hectàrees de secà en cultius de vinya, olivera i noguers.

Treball en camps abandonats

Els camps que acolliran aquests nous conreus amb regadiu de suport, actualment estan dedicats als cereals o bé abandonats. Per tant, la seva transformació no comportarà un canvi ambientalment desfavorable sinó al contrari, atès que l'existència d'un mosaic de cultius més divers és favorable a la biodiversitat i representa una ajuda per a la prevenció d'incendis forestals.

Igualment, la ponència ha tingut present que tots els trams sota terra de la nova instal·lació de reg discorreran per camins o cultius existents. El projecte, a més, ja preveu la restauració dels antics elements de captació -resclosa, canal i bassa del molí- amb els mateixos materials i tècniques constructives amb què ja van ser construïts en el seu dia, amb la voluntat de preservar aquests béns patrimonials.

Per tots aquests motius, la ponència ha considerat que el projecte no tindrà efectes negatius significatius sobre el medi ambient i que les mesures preventives i correctores proposades són correctes.

No obstant això, l'òrgan insta a incloure en el document una sèrie de condicions addicionals. Entre aquestes mesures hi ha la quantificació dels arbres que s'hauran de talar, la identificació i senyalització de les zones de provisió de materials, la necessitat de restaurar ambientalment les zones afectades i de fer-ho amb espècies autòctones i de vetllar pel bon funcionament dels torrents o rieres que es poguessin veure afectats per les obres.

També es proposen diverses actuacions per tal d'evitar el risc d'ofegament per a la fauna dins les dues basses, així com la creació d'un abeurador exterior que també serà apte per a la reproducció d'amfibis.