L'oncòleg i el cirurgià esdevenen peces clau en un cas de càncer, però el tractament millora de manera substancial si el pacient arriba a mans del seu especialista en les millors condicions possibles de salut i amb un bon estat físic. L'alimentació i l'exercici físic són "fonamentals". Ho seran en el moment d'atacar el càncer, també en tot el tractament, amb les limitacions i problemes que es puguin general al pacient, i després, si és que en queden seqüeles. La Fundació Alícia en col·laboració amb l'Institut Català d'Oncologia han elaborat una guia, disponible a través dels webs d'ambdós centres, sobre l'alimentació i el càncer. No és la primera aportació, però aquesta té la garantia que està redactada per especialistes en nutrició i revisada des del punt de vista científic.

La guia, que es va presentar en el decurs de la primera jornada de ciència i alimentació que es va dur a terme divendres a Món Sant Benet, estableix criteris bàsics, però a partir d'un primer volum n'anirà desenvolupant d'altres. Els següents estaran dedicats al càncer de mama i als càncers de cap i coll, perquè l'un és dels que estan més generalitzats i l'altre és dels que comporten més problemes.

És clar que els capítols tracten dels tipus d'aliments a prendre, però també de rebatre diferents mites que s'han estès i que no tenen una base científica per poder-los tenir en compte.