Esgotat el termini per presentar llistes per a les municipals, el PSC en tindrà gairebé la meitat que el 2011 en el conjunt de municipis del Bages, el Berguedà, i el Solsonès. Quatre anys de dificultats econòmiques en molts ajuntaments i les crisis internes derivades del procés sobiranista han passat factura al PSC, que no arribarà a la quarantena de candidatures respecte de les gairebé 70 que va presentar als comicis d'ara fa 4 anys en aquest territori.

La patacada més forta la tindrà al Berguedà, on es presentarà en 12 municipis respecte als 30 de fa 4 anys. Al Bages s'havia presentat en 27 municipis, i ara ho farà en 16 (incloent-hi els cinc del Moianès que integrava fins fa una setmana), mentre que, al Solsonès, mantindrà llistes en 8, quan el 2011 aspirava a obtenir representació municipal en 10 municipis.

En aquests 4 anys, i especialment en el darrer, el PSC s'ha vist afectat per crisis internes que han derivat en escissions d'alguns dels seus regidors, i fins i tot de caps de llista que ara es tornen a presentar però amb unes altres sigles. Entre els casos més notoris hi ha el de l'alcaldessa d'Olvan i exdiputada Judit Carreras. Com explicava ahir aquest diari, sempre s'havia presentat sota les sigles del PSC, i ara ho farà amb les del nou Moviment d'Esqueres (MES) i en coalició amb Acord Municipal, que és la marca blanca d'ERC.