Als vint anys poques dones planegen ser mare, pensen que sempre els quedarà temps. El problema és que amb el pas dels anys les possibilitats de concebre es van esvaint i cap als 38 anys, amb els últims cartutxos de fertilitat disponibles, moltes dones es veuen obligades a recórrer a mètodes alternatius per aconseguir quedar-se embarassades. En aquest context, sona cada vegada amb més força la vitrificació d'òvuls, una tècnica que a casa nostra comença a despuntar i que té l'ambiciosa missió d'aturar el rellotge biològic de la dona per tornar a posar-lo en marxa quan ella ho decideixi. A Manresa, aquesta tècnica s'ofereix -com a mínim- en dos centres ginecològics privats de la mà de la clínica de reproducció assistida FecunMed: al CCG Ginecologia Manresa i al Centre Ginecològic Llatjós. Des del 2011, una desena de dones s'han interessat pel tractament i cinc finalment s'hi han sotmès.

Primer motiu: ruptura de parella

La tècnica de vitrificació d'òvuls va néixer com una necessitat que intentava preservar la possibilitat de ser mare en les pacients de càncer que se sotmetien a un tractament de quimioteràpia que els feia perillar la seva reserva ovàrica. El cert és, però, que avui dia les dones que recorren a una clínica perquè se'ls faci una vitrificació d'òvuls ho fan més per motius socials que no pas mèdics.

El doctor Xavier Saura, director mèdic de FecunMed, ha explicat des de la seu de la clínica, a Granollers, que, de fet, "la causa més comuna per la qual les dones vénen a demanar informació sobre aquesta tècnica és perquè ella té més de 34 anys i ha trencat la relació amb la seva parella estable, cosa que la porta a pensar que tardarà uns quants anys a ser mare". La segona causa, afegeix el doctor Saura, també és de tipus social: "són dones que tenen davant seu una llarga i ambiciosa carrera professional i que veuen que fins al cap d'uns quants anys no aniran a la recerca del seu primer fill". I, en últim terme, hi ha els esmentats motius oncològics: "quan les pacients estan a les portes de rebre un tractament contra el càncer i saben que poden perdre la reserva ovàrica, decideixen sotmetre's a una vitrificació d'òvuls".