Un estudi encarregat pel Consell Comarcal del Bages i el Col·legi Oficial de Treball Social ha detectat "una important manca de cohesió" entre els serveis destinats a la gent gran de la comarca i "doblaments" d'activitats que es realitzen en un mateix municipi.

Ramona Griñó, una de les treballadores socials que han realitzat l'estudi, va indicar ahir a Regió7 que "cal que Serveis Socials, les treballadores socials de les residències, els centres de dia i els serveis d'atenció domiciliària treballem en xarxa, que els diferents professionals ens coordinem millor per poder obtenir el millor recurs per a cada persona".

En aquest sentit, Griñó també va fer notar que el futur hauria de passar per la implantació de nous models d'atenció "que donen més veu a l'usuari per poder escollir".

Segons l'informe, "és necessari reflexionar sobre un nou model que tingui en compte els canvis socials i que es fonamenti en el coneixement científic; s'ha d'anar anar més enllà de l'atenció individualitzada clàssica; que a més de satisfer les necessitats detectades en la persona s'estimuli que participi en el seu procés d'atenció". Al Bages ja s'està "potenciant la implantació progressiva" d'un programa "que passa del model paternalista a una forma de treballar on és la persona que decideix".

La diagnosi que s'ha realitzat també indica que a la comarca no hi ha recursos específics per a les persones grans que pateixen un trastorn mental o que tenen problemes d'addicció, un fet que propicia que "donem solucions que no són òptimes per unes persones que tenen unes necessitats concretes" i que en ocasions aquests usuaris "vagin rotant per diferents recursos sense poder adaptar-se a un concret".

Dèficit de places

També s'ha detectat "un dèficit important de places públiques, que de moment no està en via de solució perquè l'ICASS, a causa de la falta de pressupost, no amplia places". L'estudi cita dades de la Generalitat per "evidenciar que la taxa de cobertura de places residencials públiques i privades per a gent gran al Bages és del 5,6%, un fet que suposa que es disposa de sis places per cada cent persones de més de 65 anys, un percentatge molt reduït si es té en compte que l'augment de l'esperança de vida va lligat al de dependència".

La Diagnosi de l'Envelliment Actiu del Bages ha estat realitzada per Griñó (Residència Relat Avinyó), Maria Rosa Igual (Montblanc Manresa), Núria Morera (Ibada Navarcles), Sònia Oliva (Sant Francesc Santpedor), Yasmina Prieto (Ibada Castellgalí) i Alba Ruiz (Mutuam).