L'Ajuntament de Sant Fruitós ja té llesta la nova normativa que ha de regular la ubicació de centres de culte a la ciutat. Segons la proposta, que ja ha aprovat per ple, el nucli antic, la carretera de Vic i les urbanitzacions seran territoris lliures de centres de culte. Per tant, la comunitat islàmica Al-Nour, que el juliol passat va demanat instal·lar un oratori a la carretera de Vic, haurà de buscar una altra ubicació.

Segons va especificar ahir l'alcalde, Joan Carles Batanés, "cap centre de culte no podrà anar ni a Pineda de Bages, ni a les Brucardes, ni a Torroella de Baix, ni a la Rosaleda, per ser urbanitzacions". Tampoc a la carretera de Vic, "pel fet de ser una via principal i perquè les celebracions religioses de qualsevol culte tenen unes dates assenyalades en el calendari, que per als cristians serien la missa del gall o rams, per exemple, que són dies concrets en els quals es fan festes" que poden entorpir el trànsit d'un vial que té tipologia de carretera i amb un alt volum de trànsit diari. Així, "s'exclou la carretera de Vic en tota la seva llargada per motius de mobilitat. I també tot el nucli antic i tots els carrers del municipi de menys de sis metres d'ample".

La nova normativa marca que els centres de culte s'hauran d'ubicar "sempre" en plantes baixes, que hauran de tenir accés directe des del carrer, i que en els carrers d'entre sis i vuit metres l'aforament estarà limitat a un màxim de 100 persones. A la resta de carrers, els d'amplada superior a vuit metres, l'aforament serà d'entre 100 i 250 persones.

Si el que es vol és fer un centre per a més de 250 persones, "haurà de ser un edifici específic, únic i exclusiu", de nova construcció. És a dir, detalla l'alcalde, "de 100 a 250 persones podria ser una nau o una planta baixa, però a partir de 250 persones ha de ser com una església parroquial per si sola".