Les tres tombes paleocristianes localitzades aquesta setmana al jaciment de la plaça de Camps (Fonollosa) amagaven els esquelets de dos homes adults, segons va explicar l'antropòloga que ahir va procedir a l'embossament dels ossos. Dels tres enterraments, un presentava un cos en un molt bon estat de conservació; un altre contenia ossos que es van trobar amuntegats a la zona dels peus, i la darrera tomba va resultar que era buida.

Com ja va recollir aquest diari, les tres tombes noves s'afegeixen a la que ja es va trobar a final de febrer, que en aquell cas contenia l'esquelet d'una dona que hauria mort jove. I encara hi ha una cinquena tomba, tot i que aquesta darrera no s'ha pogut excavar ja que la construcció posterior d'un mur a la baixa edat mitjana la va malmetre. Són, doncs, cinc sepultures que se situarien entre els segles IV i V, dins l'època denominada tardoromana o paleocristiana (que cavalca entre el darrer període de la dominació romana al Bages i els primers temps del cristianisme).

Segons va explicar ahir Núria Cabañas, arqueòloga directora del jaciment de Camps (de l'empresa Cat Patrimoni), la tomba que contenia els ossos apinyats és la que és situada just a sota d'una premsa de vi de la baixa edat mitjana que també es va localitzar durant l'excavació, la qual cosa els porta a pensar en la hipòtesi que els ossos els haurien mogut i apilat quan es va construir la premsa. Com subratllen els arqueòlegs, però, "de moment és només una hipòtesi", ja que "només agafa un tros de la tomba". No se sabrà res en ferm fins que es desenvolupi l'estudi complet de totes les restes. Tot i això, Cabañas va reconèixer que "no seria una teoria desgavellada".