Els resultats del 24-M van consolidar ERC com la segona força a la Catalunya Central tant en nombre de vots i de regidors, com també de majories absolutes (un total de 33, darrere de les 53 de CiU). Però, a més, li han donat el paper principal en la formació de governs d'una bona part dels municipis del Bages, el Moianès, el Berguedà, la Cerdanya, el Solsonès i l'Anoia on el 24-M no hi va haver majoria absoluta de cap partit.

Concretament, de les 30 poblacions d'aquestes comarques on cap formació no va obtenir la majoria clara dels regidors, els republicans podran elegir dissabte el nom de fins a una dotzena d'alcaldes d'altres formacions. En la majoria d'aquests casos, els pactes ja estan lligats, com és el cas de Manresa i de Berga, ciutats en les quals ERC té el paper decisiu per entregar les alcaldies a Valentí Junyent (CiU) i a Montse Venturós (CUP), respectivament. Al mateix temps, ERC també aspira a sumar aquest dissabte fins a una desena d'alcaldies pròpies, que se sumarien a les 33 que ja va obtenir el 24-M per majoria absoluta.

El president de la Federació d'ERC de la Catalunya Central, Josep Maria Palau, atribueix aquest paper decisiu en la formació de governs "al fet d'haver quedat en primer lloc al Moianès i al Solsonès, i en segona posició a la resta de comarques". En aquells municipis on ERC té la clau de govern, Palau assegura que "el criteri general és sempre respectar la llista més votada" i "poder arribar a acords de govern amb les forces guanyadores amb qui compartim punts programàtics". Segons afegeix, s'ha intentat arribar a acords principalment "amb CiU i amb la CUP", que són els dos partits que comparteixen el procés cap a la independència, indica.