El papa Francesc farà durant la seva visita a Bolívia un homenatge al jesuïta santfruitosenc Lluís Espinal Camps, assassinat per paramilitars abans del cop d'Estat de Luis García Meza el 1980, ha informat la Conferència Episcopal Boliviana ( CEB).

Dimecres 8 de juliol, el Papa farà una breu parada on va ser trobat el cos d'Espinal, ha dit el secretari executiu de la comissió de la CEB que organitza la visita, José Fuentes.

"El Papa ha volgut retre-li homenatge com a jesuïta, com a sacerdot, com a membre dels mitjans de comunicació i com a lluitador per la llibertat del nostre país fins a donar la vida per la democràcia", ha explicat Fuentes en una trobada amb corresponsals de mitjans internacionals.

Lluís Espinal Camps va néixer el febrer de 1932 a la localitat bagenca de Sant Fruitós de Bages, va arribar a La Paz el 1968 i dos anys després va adquirir la nacionalitat boliviana.

A Bolívia és considerat un màrtir de la democràcia per haver participat en una vaga de fam contra la dictadura militar d'Hugo Banzer (1971-1978), mort en 2001.

També va ser crític de cinema, productor audiovisual i va dirigir el setmanari "Aquí", un diari que denunciava els intents sediciosos dels militars de l'època, confirmats després amb la motí militar de García Meza el 17 de juliol del 1980.

Espinal va ser segrestat i torturat per paramilitars el 22 de març de 1980 a La Paz, abans de ser assassinat a trets.

Quatre mesos després de l'assassinat del jesuïta es va instaurar a Bolívia la dictadura de García Meza (1989-1981), als col·laboradors se'ls acusa d'haver fet desaparèixer proves de l'homicidi i d'haver protegit els autors del crim.

Organitzacions socials i religioses de Bolívia recorden cada any al sacerdot amb marxes des de l'autopista fins al barri Villa las Nieves, on va ser trobat el seu cos.