Els experts creuen que l'ensorrament de l'edifici del Celler Cooperatiu d'Artés de dijous passat a la matinada va ser provocat per la cessió del pilar que subjectava l'encavallada de fusta, i no pel mal estat d'aquesta, tal com s'havia determinat inicialment, poques hores després de l'accident.

Així ho ha assegurat el president de la cooperativa, Jesús Font, que ha explicat que "tant els pèrits dels Bombers, com els de l'asseguradora i els aparelladors municipals apunten que la causa de l'accident va ser l'ensorrament del pilar que subjectava les bigues de fusta". No obstant això, els responsables de la investigació encara estudien quines són les causes que van provocar l'esfondrament d'aquest pilar, que va fer esquerdar l'encavallada i fer-la caure a posteriori. Inicialment, els tècnics havien determinat que la causa de l'accident havia estat l'ensorrament de les bigues, tot i que finalment, tal com assegura Font, "s'ha comprovat que la fusta estava en bon estat i que les causes són alienes al manteniment de la cooperativa".

L'esfondrament a l'edifici del carrer Rocafort, que va produir-se dijous als volts de 3/4 de 6 de la matinada, va afectar la zona d'oficines, on durant el dia treballen dues persones. També va afectar l'espai que s'utilitza per als tastos de vins i una exposició sobre el centenari de la cooperativa. A l'hora dels fets no hi havia treballadors ni públic al celler, de manera que no hi va haver ferits.