El Consell Comarcal del Bages ha tancat la legislatura amb un deute de 3 MEUR per part de la Generalitat. Així ho ha manifestat la presidenta en funcions Mercè Cardona (PSC) durant el balanç del mandat que ha fet aquest dilluns. Cardona també ha celebrat que aquest deute s'hagi reduït a la meitat durant el darrer any, passant dels 6 MEUR als 3 MEUR actuals, però no ha amagat que ha provocat "una forta tensió a la tresoreria". De la seva banda, la vicepresidenta comarcal, Adriana Delgado, ha explicat que el Fons de Cooperació Local és "una de les bosses de finançament més importants" i ha denunciat que encara falta per rebre els prop de 900.000 euros de l'any 2014 i la part proporcional d'aquest 2015.

La presidenta comarcal ha destacat que el Consell ha hagut de fer "un esforç de contenció molt important" i ha donat les gràcies a les empreses i als ajuntaments que "han aguantat les factures sis o set mesos". Cardona també ha explicat que es van contractar 70 plans d'ocupació i que "es van haver de posar diners propis del Consell" per fer front a les nòmines. L'ens comarcal compta en aquests moments amb un superàvit de 300.000 euros i aquest fet ha permès poder avançar els diners. La reducció dels 3 MEUR de deute "han donat una mica d'oxigen", ha afegit la presidenta.

Cardona també ha explicat que entre les accions que queden pendents per a la nova legislatura hi ha la de consolidar el projecte Bages Turisme, ampliar l'oferta del GeoParc i continuar potenciant les iniciatives de millora de l'ocupació i de promoció econòmica. Entre altres projectes també hi ha la voluntat de continuar la tasca de l'Agència Comarcal de l'Energia que té per objectiu reduir la despesa energètica dels ajuntaments de la comarcal del Bages. En aquests moments hi ha quinze municipis de la comarca adherits.

La presidenta en funcions ha destacat que els serveis socials han sigut "el gran cavall de batalla" de la legislatura i que "les retallades dels governs català i central han dificultat poder mantenir les ajudes". Tot i així creu que iniciatives com la gestió conjunta dels menjadors escolars han permès oferir "uns preus més competitius" i que s'han pogut garantir les beques menjador. Cardona també ha explicat que l'Oficina d'Intermediació de l'Habitatge ha obert 46 expedients i que hi ha hagut 22 acords tancats entre les dues parts.

Entre les tasques que s'han fet al Consell Comarcal, Delgado ha destacat "la bona entesa" que hi ha hagut amb el Consorci Viari i la feina que es fa per reduir els punts negres a les carreteres i millorar la seguretat viària. L'ens comarcal ha valorat "molt positivament" l'entrada al Consorci de l'Ajuntament de Manresa i del Consell d'Alcaldes perquè visualitza que "tots estan preocupats".

El vicepresident comarcal en funcions Víctor Marcos, ha destacat que des del 2008, el Consell "acompanya" a les empreses a la recerca de sòl industrial i també ha ressaltat que vetlla "per la millora de la competitivitat dels polígons i l'accés a les comunicacions" com pot ser la fibra òptica. Marcos també ha explicat que l'ens comarcal ha volgut "fer de paraigües" dels diferents plans d'ocupació i que s'han contractat 178 persones que han treballar durant 6 mesos a diferents ajuntaments de la comarca gràcies a una aportació d'1,3 MEUR. El vicepresident ha explicat que "davant la bona acollida" es repetirà un projecte sobre emprenedoria que s'ha fet a dues escoles de Sant Joan de Vilatorrada i Navàs durant el darrer curs.