L'assemblea d'ERC-Bages d'aquest divendres, a Sant Joan de Vilatorrada, reuní fins una vuitantena de militants i, tot i ser llarga, va ser tranquil·la i carregada d'entusiasme. Llarga perquè, a la recta final, va caldre debatre encara algunes esmenes a la ponència política del proper congrés nacional d'ERC (25 de juliol). Però carregada d'entusiasme per tal com es va donar relleu i continuïtat a la tasca dels darrers anys.

El congrés comarcal començà amb l'informe polític de Lluís Oliveras, i també l'econòmic de Miquel Leon, tots dos des de dissabte passat incorporats com a president regional i secretari de finances d'ERC a la Catalunya central. Oliveras feu balanç dels darrers tres anys, de les activitats, de la presència pública i dels resultats creixents d'ERC, ara mateix segona força política al Bages, amb 120 regidors i 14 alcaldies. Ras i curt: amb el 28% dels vots a les darreres municipals. Amb tot, l'informe d'Oliveras era el darrer i per això, i de manera impensada, fou acomiadat amb una llarga ovació per la tasca feta en vuit anys, amb els diversos equips que l'han acompanyat. Una gruixuda antologia de poesia catalana oferta a manera de comiat li ha de permetre, en el futur, ampliar els seus recursos recitatius!

El següent punt de l'ordre del dia, l'elecció de nou president comarcal i del seu equip, tenia només una candidatura, la d'Albert Mulero, regidor i cap del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Castellbell i el Vilar. Mulero plantejà una reflexió sobre el funcionament de la permanent comarcal i de les seves funcions, i es va comprometre a mantenir i fins millorar la capacitat de treball del seu nou equip, renovat i amb moltes cares noves. Albert Mulero té ben present l'excepcionalitat del moment, i ha facit cada secretaria amb dos, tres o quatre noms més que facin la tasca d'equip de suport. I el resultat de la votació fou incontestable: 95% de vots a favor i un 5% de vots en blanc.

L'assemblea encara procedí a escollir els representants del Bages a les llistes (o no) del proper Parlament de Catalunya. Es tracta de tenir els deures fets si, finalment, les últimes propostes de llista única no quallen. D'entre els candidats, en primer lloc hi hagué Adriana Delgado, presidenta que fou del Consell Comarcal i ara mateix regidora a Sant Vicenç de Castellet: "Vull fer més i puc fer més", manifesta coratjosa. Delgado obtingué més del 90% dels vots. Al seu darrera el Bages encara aporta cinc noms més per incorporar-se a la candidatura d'ERC: Carme Bertral (Cardona), Josep Canals (Mura), Mirela Cortès (Sallent) i també Lluís Oliveras (St Vicenç de Castellet). En el mateix sentit, i per cobrir les places de Consellers Nacionals, ders d'ERC-Bages s'escolliren els noms de Marc Aloy (Manresa) i Josep Canals (Mura).