L'aplicació dels descomptes al tram de l'autopista C-16 que va de Manresa a Terrassa ja té data: gener de l'any vinent. El Govern català va aprovar ahir el decret que modifica les condicions de la concessió de la infraestructura a l'empresa Autema. Inclou noves bonificacions que afectaran el preu dels peatges en hores punta. L'objectiu és clar: atraure vehicles que ara per ara prefereixen circular per les carreteres gratuïtes que discorren en paral·lel amb la C-16: la C-55 i la C-58.

Hi ha dos grans descomptes. D'una banda, la gratuïtat per a tots els vehicles que accedeixin i surtin de l'autopista utilitzant els accessos entre Castellbell i el Vilar i Manresa i rodalia (vegeu infografia). La Generalitat atén així la demanda dels municipis que rodegen la ciutat, que reclamaven beneficiar-se també d'uns descomptes que en principi només afectaven la capital del Bages. D'altra banda, el tram entre Manresa (accessos a Viladordis i el Pont de Vilomara) i Terrassa tindrà un descompte del 50%. El cost del peatge, tenint en compte els preus actuals, seria del voltant dels dos euros. Tot i que el decret no inclou de moment els vehicles que utilitzin les entrades de Sant Fruitós i Santa Ana, la Generalitat espera poder incorporar-los-hi aviat.

L'única manera de beneficiar-se dels descomptes serà utilitzant un sistema dinàmic de pagament (més conegut com a telepeatge, Via-T o teletac). Durant els dos primers anys d'aplicació del nou sistema, l'empresa concessionària facilitarà aquests dispositius als usuaris que no en disposin de manera gratuïta.

Les bonificacions s'aplicaran els dies feiners no festius durant les hores de més trànsit: de 7 a 2/4 d'11 del matí i de 5 de la tarda a les 9 del vespre. Pel que fa la resta del dia els preus seran els mateixos que ara.