Neix un projecte per recuperar horts abandonats i ajudar a comercialitzar els productes

Torna Terra és una iniciativa que es funda amb la voluntat de crear una "xarxa de proximitat i confiança"

15.07.2015 | 16:54
Els responsables del projecte ´Torna Terra´.
Els responsables del projecte ´Torna Terra´.

El projecte Torna Terra neix amb la voluntat de tornar a fer productius els horts abandonats que hi ha arreu del territori. Per fer-ho possible, el pagès Arnau Vilaseca, juntament amb l'Associació l'Era i les cooperatives Mengem Bages i l'Arada, ajudarà els productors a comercialitzar els seus productes. A més, els responsables del projecte facilitaran el planter de varietats locals i assessoraran sobre quina és la millor producció que s'ha de fer depenent de la situació climàtica o les característiques del terreny. El primer hort que s'ha recuperat està situat a Prades de la Molsosa (Solsonès) i ja si han plantat varietats com la ceba llarga de Berga, l'enciam de Tres Ulls o el tomàquet de Cirereta.

L'hort de la Bassa del Coll (al Solsonès), recuperat pel pagès Arnau Vilaseca, és el punt d'inici d'aquest projecte que vol tornar la productivitat a tots aquells terrenys que han caigut en desús. Vilaseca ha explicat que, per poder fer la recuperació d'aquests horts, cal un treball en xarxa perquè "un pagès sol no ho pot fer" i, per això, compta amb la col·laboració de l'Associació l'Era i les cooperatives MengemBages i l'Arada. Cada una de les parts s'encarrega d'un punt del procés, des de la recuperació paisatgística, passant per la introducció de varietats dels territori, fins a la comercialització del producte.

El projecte Torna Terra donarà les facilitats al pagès que vulgui recuperar el seu hort, però aquest "l'haurà de treballar amb les seves mans", ha explicat Vilaseca. L'ajuda arribarà, sobretot, en la comercialització dels productes sota una marca pròpia "de qualitat i amb un alt valor social". A més, les varietats tindran un certificat ecològic. La idea dels impulsors del projecte és "anar a poc a poc" i crear una xarxa d'espais i horts recuperats arreu del territori català.

Un dels valors del nou projecte és "la venda a través de la proximitat", segons ha explicat Alba Rojas, responsable de MengemBages. "El client tindrà la màxima informació del producte i nosaltres obtindrem una reacció, de manera que veurem si té sortida i si és agraït de cara al consumidor", ha manifestat Rojas. Xènia Torras, de l'Associació l'Era, també ha explicat que "és molt importat obtenir un retorn real per part de qui consumeix el producte". Un altre dels objectius és no crear excedent.

Per la seva banda, Marina Vilaseca, de la cooperativa l'Arada, ha destacat que el projecte és una bona manera de recuperar el patrimoni que "s'ha anat devaluant a nivell de qualitat i de paisatge durant els darrers 20 o 30 anys". La iniciativa vol reintroduir varietats locals i conservar-les multiplicant les seves llavors. De moment, al primer hort situat a Prades de la Molsosa, s'hi han plantat dos tipus de ceba (llarga de Berga i Gran i Dolça), dues varietats d'enciam (Carxofeta de l'Espà i de Tres Ulls) i tres tipus de tomàquet (de penjar Mallorquí i Tísica, i de Cirereta).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

Un moment de la fira de l'any passat.
El mercat de Tots Sants torna aquest cap de setmana a Món Sant Benet

El mercat de Tots Sants torna aquest cap de setmana a Món Sant Benet

La fira celebra la cinquena edició amb una àmplia mostra de productes alimentaris i degustacions

El pla director de la mineria fixa la ubicació de dues plantes més de sal vacuum a Súria

El document urbanístic preveu que les futures instal.lacions anirien al polígon de la Pobla Sud, i...

La Fira de la Coca i el Mató de Monistrol arriba a la 23a edició amb 90 parades i una quinzena d´activitats paral·leles

La Fira de la Coca i el Mató de Monistrol arriba a la 23a edició amb 90 parades i una quinzena d´activitats paral·leles

El municipi espera la visita de més de 10.000 persones el cap de setmana del 29 i 30 d'octubre

El consum de tabac de cargolar es dispara entre els més joves

El 6% dels residents a la Catalunya Central de 15 anys o més fumen cigarretes fetes a mà

Enllaços recomanats: Premis cinema