El Govern fa canviar els llums dels molins empès per la queixa d´una entitat bagenca

El col·lectiu El Saüquer, amb seu a Aguilar, va ser el primer de denunciar les molèsties que provoca la senyalització d'alerta aèria dels aerogeneradors · Entre els prioritaris per fer el canvi n'hi ha 35 a l'Anoia

24.07.2015 | 07:44

La Generalitat ha instat els promotors de parcs eòlics a canviar les balises lluminoses nocturnes dels seus molins (aerogeneradors) per d'altres amb menys impacte sobre l'entorn. Des del 2010 la normativa de l'Agència Estatal de Seguretat Aèria ja preveu que la llum que indica l'altura i posició dels aerogeneradors pot ser vermella fixa, la de menys impacte, però els construïts anteriorment i d'altura superior a 100 metres se senyalitzaven amb llum blanca o vermella intermitent, fet que es considera que provoca afeccions mediambientals.

La particularitat d'aquesta demanda del Govern és que té les seves arrels en una campanya iniciada ara fa uns cinc anys per una entitat bagenca, El Saüquer, amb seu a Aguilar de Segarra. De fet, alguns dels aerogeneradors que la Generalitat té identificats com a prioritaris perquè es faci aquest canvi estan situats a cavall de l'Anoia i el Bages. La problemàtica d'aquests indicadors lluminosos (balises) situats al capdamunt dels molins que integren els parcs eòlics és que es tracta d'uns llums blancs de tipus estroboscòpic (és a dir, amb intermitències d'elevada freqüència), que l'entitat El Saüquer ja va denunciar fa cinc anys enrere que produeixen efectes molt molestos a la població que viu a les proximitats, afecten les granges i també incideixen sobre la circulació a les carreteres properes. Aquests punts de llum serveixen per indicar durant la nit la presència dels aerogeneradors als avions. De fet, el 2012 la Generalitat ja va donar la raó al Saüquer i ja llavors va prendre el compromís d'instar els gestors dels parcs eòlics a canviar aquesta il·luminació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

La imatge de la Moreneta col.locada dalt del cim del Cavall Bernat
La Moreneta del Cavall Bernat fa 29 anys

La Moreneta del Cavall Bernat fa 29 anys

L'obra de l'escultor Jordi Álvarez corona l'emblemàtica agulla amb els seus 350 quilos des del 25...

El SEM va intentar reanimar sense èxit durant mitja hora el surienc mort en un garatge

El SEM va intentar reanimar sense èxit durant mitja hora el surienc mort en un garatge

Les primeres hipòtesis apunten que l'home, de 38 anys, hauria inhalat gasos tòxics mentre pintava...

El vi de tina espera cellers que s´hi engresquin per ser una marca del Bages

El vi de tina espera cellers que s´hi engresquin per ser una marca del Bages

Roqueta Origen presenta la quarta anyada del vi de tina que es cultiva a Mas Arboset

Solidaritat dels bombers del Pirineu a l´Himàlaia

Solidaritat dels bombers del Pirineu a l´Himàlaia

Membres dels cossos muntanyencs de la Catalunya Central viatjaran a la zona del Nepal afectada per...

Enllaços recomanats: Premis cinema