Estem fent el que somniàvem quan vam adquirir el terreny i vam començar a projectar el centre tecnològic. Al que ja fèiem abans de traslladar-nos, que era desenvolupar la nostra pròpia tecnologia aplicada als avions no tripulats i operar amb ella, ara hi hem afegit els cursos de formació i que estem allotjant projectes d´arreu del món que vénen aquí per posar-los a prova aprofitant la nostra infraestructura». Qui ho diu és Jordi Santacana, director de Catuav -empresa especialitzada en la captació d´imatges amb diferents tecnologies i aplicacions amb l´ús de drons- per resumir el que ha estat el primer any des del seu trasllat a les noves instal.lacions amb la posada en marxa del seu centre tecnològic. Un pas endavant que, després d´aquest any, ha situat de ple en el mapa del món aquest espai, ubicat en una finca de 14 hectàrees en un altiplà del terme de Moià a tocar de Collsuspina.

Catuav ha acabat de completar ara tot el que era el projecte inicial d´aquest centre tecnològic dotat de tres elements clau: una àrea terrestre de 140.000 m2 d´orografia diversa, un espai de reserva aèria de 2.500 hectàrees i un edifici central camuflat en un terreny agrícola, per al qual l´empresa ja comença a tenir plans d´ampliació, atès l´èxit assolit el primer any.

En aquests tots just dotze mesos el centre moianès ja ha acollit en els seus cursos professionals del món dels drons alumnes d´una quarantena de països i provinents de tots els continents. Un dels darrers que s´hi han dut a terme, i del qual ja s´ha fet més d´una edició, ha estat organitzat en cooperació amb un grup d´empreses finlandeses. «És un curs que se centra, essencialment, a explicar com és d´útil aquesta tecnologia en múltiples aplicacions. Sempre en àmbits tècnics i científics», explica Jordi Santacana, que detalla que «el comencem posant els fonaments d'aquesta tecnologia i al llarg del curs practiquen amb softwares concrets, processant per exemple les imatges captades en un vol realitzat a les nostres instal·lacions». Santacana subratlla que en aquests cursos «tenim una tipologia molt diversa de participants: professors d'universitat, estudiants de postgrau, de màsters, representants d'empreses i d'organismes». Fins i tot des dels antípodes. «Per exemple, ens hi ha participat un alt directiu de l'ONU vingut de Nova Zelanda. L'ONU ve aquí perquè vol conèixer el valor estratègic d'aquesta tecnologia, saber què li pot aportar».

Camp de proves internacional

En paral·lel als cursos formatius amb alumnes d´arreu del món, l´altre gran porta que ha obert el nou centre és un espai de referència al sud d´Europa perquè empreses internacionals hi posin a prova la seva tecnologia i que, en conseqüència, des del complex moianès s´impulsin nous projectes coparticipats. Com a exemples d´aquesta versatilitat del centre tecnològic, Jordi Santacana explica que en aquest primer any de vida «hem acollit altres empreses com ara Trimble, que és una de les millors del món en topografia, que va venir a provar la seva tecnologia, i igual que ells ha vingut un centre tecnològic suís que va provar i estrenar aquí el primer dron només propulsat per energia solar que creuarà l'Atlàntic. Tenim aquesta capacitat gràcies a que, per exemple, dins la finca hi tenim el que s´anomena dianes fotogramètriques d'altíssima precisió, que es georeferencien amb precisió d'un centímetre» i que permeten posar a prova la tecnologia de teledetecció.

L´intercanvi d´idees i tecnologies que facilita el nou centre ha fet possible també l´impuls de nous projectes. Santacana explica que, per exemple, s´ha aconseguit finançament amb consorci amb diferents empreses europees per desenvolupar una mena d´street view, «però amb una versió molt potent perquè al vehicle de captació d´imatges un dron que el sobrevola a uns 40 metres d´alçada, de manera que no només obté les imatges des de terra sinó que hi afegeix en paral·lel, simultàniament, les de l´aire». El resultat d´aquest model que s´està desenvolupant, assegura el director de Catuav, és «una imatge tridimensional del terreitori extraordinàriament rica, perquè la en captem des de molts angles diferents. Es genera un escenari virtual tridimensional espectacular», la primera mostra del qual serà un recorregut entre el centre tecnològic i el nucli de Collsuspina.

Plans per créixer

La potencialitat del Centre Tecnològic Catuav ha rebut tan bona resposta que el seu director assegura que l´edifici central «ja ens ha començat a quedar petit i ja estem somniant amb una ampliació seguint el criteri d'integració en el terreny», aprofitant el desnivell que respecte el terreny agrícola que li fa de sostre i que el camufla. La idea de futur és alçar un segon nivell d'edifici, amb la línia de façana enretirada, «perquè, per exemple, l´espai on es fan els cursos, i això ja comença a ser molt sovint, en realitat és l'hangar. Tot això ja ho sabíem, però hem volgut ser prudents i anar pas a pas». En la futura segona planta «el que buscaríem és disposar d'una aula més gran que fes estrictament aquesta funció; d'un altre hangar que donés directament a la pista de vol [situada al terreny superior], d'un altra sala de reunions i despatx».

Aquesta ampliació és encara una hipòtesi en projecció, però Jordi Santacana explica que no és descartable que s´acceleri «en el sentit que hi ha diverses empreses del sector que ja ens han expressat la voluntat de tenir una seu aquí, una base al sud d'Europa, ja que això els permetria seguir-se expandint i reforçar la col·laboració amb nosaltres. Si aquestes empreses ens demandessin realment aquest espai seria un detonant per impulsar aquesta ampliació». Seria, diu Santacana, com «reproduir a petita escala l'estructura d'un aeroport. L'aeroport de Sabadell n'és un molt bon exemple. Una infraestructura on conviuen empreses que hi desnvolupen activitats diverses, que col·laboren entre elles i que generen un ecosistema propi».