FOC A L'ANOIA I AL BAGES

L´incendi d´Òdena posa sobre la taula la necessitat d´una gestió forestal millor

Experts asseguren que calia començar abans a intervenir en els boscos per evitar els focs

06.08.2015 | 07:43
Una part de bosc cremada per l´incendi d´Òdena
Una part de bosc cremada per l´incendi d´Òdena

L'incendi d'Òdena, que va cremar 1.280 hectàrees la setmana passada a les comarques del Bages i l'Anoia, ha tornat a evidenciar la necessitat d'una gestió forestal millor. Experts consultats per Regió7 asseguren que la feina de prevenció que s'ha fet els últims anys als boscos afectats pel foc pot haver estat clau per evitar mals majors. Però s'hauria pogut fer més. I també s'hauria pogut fer abans.

La meitat de la superfície socarrada fa una setmana ja havia passat els incendis de l'any 1986. Concretament 626 hectàrees, el 49% del total. L'espècie més afectada va ser la més comuna a la zona, el pi blanc, que quan rebrota ho fa formant grans aglomeracions. Aquests boscos joves s'han de controlar fent aclarides de manera periòdica per reduir-ne la densitat i evitar així que els arbres es facin competència entre ells. Si no, l'aigua del sòl resulta insuficient per abastir tots els pins, aquests s'assequen i augmenta el risc d'incendis.

Una part important de la zona cremada havia estat aclarida recentment per l'Oficina Tècnica de Prevenció d'Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona (OPTMIF). Aquest fet, segons ha reconegut el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), pot haver contribuït al control de l'incendi.

Però Joan Maria Espelta, investigador del centre, assegura que s'hauria d'haver començat a intervenir abans. "L'ideal és intervenir al cap de 10 anys després de l'incendi. I contra més tard es fa, més car és intervenir, perquè als arbres els costa més reaccionar. És com corregir un nen quan és petit o quan ja té 20 anys", diu. Però la gestió forestal, segons Espelta, no es va començar a fer fins fa una dècada. És a dir, 20 anys després dels focs del 1986.

El president de les Associacions de Defensa Forestal del Bages, Josep Rius, reconeix que la gestió forestal que s'ha fet és millorable. Però això, puntualitza, no significa que hagi estat dolenta. "La gestió ha estat bona. Segur que si no haguéssim intervingut, hauria cremat el doble", diu. La prova, assegura, és que el foc ha estat més fàcil de controlar en les zones gestionades.
sitables.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

Troben mort un veí de Súria en un garatge del carrer Diputació

Les primeres hipòtesis apunten que ha mort per inhalació de gasos tòxics

La cervesa artesana viu un moment d´esplendor a la Catalunya Central

El sector creix al mateix temps que els consumidors saben apreciar la diferència entre els seus...

L´Ajuntament d´Artés acorda donar impuls a una associació funerària

El compromís és incentivar que es creï una entitat, però amb la gestió desvinculada del consistori

La Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona ja és Tresor de la Cultura Cinematogràfica Europea

La Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona ja és Tresor de la Cultura Cinematogràfica Europea

L'escenari de diverses escenes de la mítica pel·lícula d'Orson Welles 'Campanades a Mitjanit' es...

Enllaços recomanats: Premis cinema