Després d'un juliol molt càlid i amb temperatures excepcionalment altes de manera molt sostinguda durant tot el mes, el Bages està tenint un agost de contrastos. Les dues darreres setmanes s'han caracteritzat per diversos episodis d'alts i baixos, especialment pel que fa a les màximes, amb oscil·lacions d'entre 10 i 15 graus en pocs dies de diferència en la majoria d'observatoris. A Artés, per exemple, no s'han superat els 30 graus des de divendres, i dissabte el termòmetre es va quedar a tan sols 26, que és la màxima més baixa de l'estiu en aquest municipi, en comparació amb els 40,1 de fa tan sols deu dies.

L'oscil·lació de la temperatura ha estat un fenomen generalitzat a les comarques centrals des de començament de mes, i ja es va estrenar amb una primera tongada de davallada de les màximes. Tot això després d'un juliol amb diversos episodis de forta calor, i que a Manresa va deixar la mitjana més alta en un mes de juliol (27,6 graus) des que es van començar a recollir dades l'any 1970. Tanmateix, els últims dies de juliol ja va començar un descens acusat, i l'agost a la capital del Bages va arrencar amb una màxima de 28 graus, que era la més baixa de l'estiu fins aquell moment, després d'un juliol amb 20 dies per sobre dels 35. Però ràpidament, les temperatures van tornar a pujar, i el 3 d'agost el termòmetre s'enfilava novament fins als 35,5 graus, i el dia 7 s'assolia la màxima del mes, amb 37,4 ºC.

La jornada del 7 d'agost va marcar les màximes del mes a tots els observatoris de les comarques centrals, amb els valors més alts concentrats al Bages (40,1 graus a Artés, o 38,6 a Sallent i Sant Salvador de Guardiola), o punts del Solsonès i l'Anoia, també per sobre dels 37 graus. Són valors similars als que es van registrar durant els episodis de calor del juliol, però aquest cop no es van mantenir de forma sostinguda, sinó que van experimentar una ràpida caiguda, fins al punt que el 9 d'agost en alguns observatoris ja no es va passar dels 30 graus. A partir d'aquí, les temperatures van tornar a remuntar lleugerament fins a situar-se durant uns dies al voltant del 35 graus, fins que divendres van iniciar un nou descens acompanyat d'una major inestabilitat que encara dura. Aquest últim episodi de davallades ha deixat les màximes més baixes de l'estiu, especialment dissabte (26 graus a Manresa), i ahir (25,9 graus de màxima). Una situació que s'ha repetit a la majoria d'observatoris de les comarques centrals.