L´obra que hauria de reduir el temps amb tren cap a Barcelona no té ni estudi previ

La construcció del túnel de Montcada formava part del pla de Rodalies 2008-2015, però no hi ha cap horitzó marcat

21.08.2015 | 07:49
Un grup de viatgers baixant d´un dels trens aturats a l´estació de Renfe de Manresa, que forma part de la línia R4 de Rodalies
Un grup de viatgers baixant d´un dels trens aturats a l´estació de Renfe de Manresa, que forma part de la línia R4 de Rodalies

La línia de Renfe que connecta el Bages amb Barcelona té molt lluny la llum al final del túnel. La reducció del temps de trajecte entre Manresa, Sant Vicenç i Castellbell (les tres estacions actives que hi ha a la comarca) i el centre de la capital catalana és a hores d'ara una quimera sense horitzó definit, ja que la que sempre s'ha presentat com la que hauria de ser la infraestructura clau per engrandir la porta d'accés a l'àrea metropolitana, l'anomenat túnel de Montcada, no té cap concreció en el calendari i el ministeri de Foment ni tan sols no n'ha començat ni els estudis previs.

Una situació que, a la pràctica, suposa un incompliment flagrant per part de l'Estat. No només perquè aquesta infraestructura hagi esdevingut ja gairebé una reivindicació històrica, sinó sobretot perquè era un dels punts clau recollits en el Pla d'Infraestructures Ferroviàries de Rodalies de Barcelona que el govern central va presentar amb tota la solemnitat el 2009, pla que suposadament s'havia de desenvolupar des de l'any anterior (el 2008) fins al 2015. Just a la meitat de l'exercici en què aquell pla s'hauria d'estar acabant de materialitzar, del túnel de Montcada ni se'n sap res ni, a curt o mitjà termini, sembla que se n'esperi alguna cosa.

Encara a principi d'aquest any el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va presentar els acords a què s'havia arribat amb el ministeri per a actuacions en infraestructures estratègiques, i pel que fa a la xarxa de rodalies hi havia el compromís de desdoblar en tres trams la línia R3 amb una inversió d'uns 95 milions d'euros, i d'un seguit d'actuacions al conjunt de la xarxa per "incrementar la seguretat, fiabilitat i funcionalitat del servei" . Del túnel de Montcada, però, no n'hi havia ni rastre. I el mateix departament de Territori ha confirmat a aquest diari que no tenen cap informació per part del ministeri que s'hagi fet el més mínim pel que fa a l'avantprojecte per acabar fent realitat algun any aquesta infraestructura.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

Un moment de la fira de l'any passat.
El mercat de Tots Sants torna aquest cap de setmana a Món Sant Benet

El mercat de Tots Sants torna aquest cap de setmana a Món Sant Benet

La fira celebra la cinquena edició amb una àmplia mostra de productes alimentaris i degustacions

El pla director de la mineria fixa la ubicació de dues plantes més de sal vacuum a Súria

El document urbanístic preveu que les futures instal.lacions anirien al polígon de la Pobla Sud, i...

La Fira de la Coca i el Mató de Monistrol arriba a la 23a edició amb 90 parades i una quinzena d´activitats paral·leles

La Fira de la Coca i el Mató de Monistrol arriba a la 23a edició amb 90 parades i una quinzena d´activitats paral·leles

El municipi espera la visita de més de 10.000 persones el cap de setmana del 29 i 30 d'octubre

El consum de tabac de cargolar es dispara entre els més joves

El 6% dels residents a la Catalunya Central de 15 anys o més fumen cigarretes fetes a mà

Enllaços recomanats: Premis cinema