Navàs enceta avui la festa major, amb una setmana sencera d'activitats en què els nans tindran un paper protagonista perquè enguany es commemora el seu cinquantè aniversari.

Va ser l'any 1965 que el grup Sardanista (l'actual Agrupació sardanista) va promoure l'adquisició de sis nans amb l'ajuda de famílies del poble, que es volen mantenir en l'anonimat, i per la festa major de l'any següent ja van ballar a la plaça de l'Ajuntament. La tradició s'ha mantingut, i aquest any s'ha convidat tots els exballadors que hi vulguin participar a commemorar l'efemèride tornant a actuar tots junts a la plaça. Serà diumenge al migdia. Quan s'acabi el tradicional ball de bastoners, cascavells, nans i gegants, els nans tornaran a ballar, aquesta vegada amb totes les persones que s'hi hagin inscrit, i que hores abans hauran estat convocades per assajar i recordar passos que potser ja tenien oblidats després de tant temps.

Les inscripcions es poden fer fins al mateix dia del ball a Supermercat Busquets o a través del portal de Facebook nans.navas.cat, i fins i tot s'acceptarà qui es presenti a l'assaig. De moment, ja hi ha una cinquantena d'inscrits.

Però més enllà dels nans, el programa d'activitats inclou diverses propostes culturals, musicals i lúdiques des d'avui i fins dimarts.