Al marge de si el Lluçanès esdevé comarca abans, el Consell Comarcal no es podria constituir fins al 2019. És aleshores quan hi ha previstes les properes eleccions municipals, el resultat de les quals serviria per constituir políticament el nou ens. De moment, però, la creació de la comarca segueix a l'aire després de la consulta celebrada el dia 26 de juliol. Aleshores, el 71% dels participants va votar a favor de tirar-la endavant, però el "no" es va imposar en 5 dels 13 municipis.

La Generalitat de Catalunya emplaça tots els municipis del territori a aprofitar el temps fins al 2019 per iniciar un procés de més integració i treballar de manera conjunta en més àrees. L'objectiu és ampliar la base social favorable a la creació de la comarca i convèncer els 5 municipis que van votar-hi en contra.

El secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals de la Generalitat, Joaquim Ferrer, es mostra partidari que els esforços fets fins ara no quedin en una via morta. "Els municipis han fet tota la feina per crear una comarca. El que passa és que no volen ser només 8. La feina que s'ha de fer ara és treballar per tal de convèncer de cara al futur aquests 5 que han dit que no", diu.