La festa major alternativa de Sallent, que organitzarà per segon any el col·lectiu La Fumera, s'allargarà un dia més i introduirà noves propostes per mirar de construir una festa intergeneracional, popular i el màxim de participativa.

El programa d'actes arrencarà el dimecres 9 de setembre i s'acabarà el dilluns 14, i un dels principals propòsits de l'organització és aglutinar a la festa gent de totes les edats "per trencar la mentalitat que és una festa només per a joves". Per això es potencien algunes activitats ja existents i se'n creen de noves que puguin anar en aquesta línia, com és el cas de la dormida popular, del primer toc de sirena o del ball de diumenge.

La Fumera mantindrà el format de l'any passat, amb les tres colles dels barris de la Bòbila, la Fàbrica Vella i les Culleres, cadascuna amb la seva pròpia samarreta per a la festa.

Precisament, un dels actes que es volen potenciar en aquesta edició és el Temperi, que es farà el divendres dia 11, que va néixer com una rua de les colles pel centre del poble i que enguany amplia horaris i activitats. Començarà amb un dinar popular de cada colla, i a la tarda, cadascuna haurà d'aconseguir col·locar les seves banderes als altres barris, on hi haurà jocs i propostes perquè competeixin entre elles.

També es potenciarà l'oci nocturn, amb l'organització de diversos concerts des del dimecres fins el diumenge, i en què destaquen els del divendres i el dissabte, amb ZOO i Pirat's Sound Sistema, dos referents de la música dels Països Catalans.

A banda dels membres del col·lectiu, l'organització de la festa major alternativa cada vegada té més col·laboracions d'entitats i associacions del poble, des de l'AMPA del col·legi Torres Amat fins al FAES, o també el grup de suport de Sallent de la PAHC Bages.

En aquesta línia, l'eix polític principal que centrarà l'edició d'enguany de la festa serà la reivindicació del dret a un habitatge digne per a tothom. Per a la coordinadora de La Fumera, "tot allò que fem o deixem de fer és polític i, per tant, tot i estar de festa, podem canviar el nostre entorn i denunciar allò que ens sembla injust".