El diumenge és un dels dies més tradicionals de la Festa Major de Navàs. Després de la missa solemne, la traca valenciana i la cercavila van encetar ahir la programació d'actes. Tot seguit, els balls tradicionals van omplir la plaça de l'Ajuntament. Enguany la festa tenia un regust d'aniversari per la celebració dels 50 anys dels nans.

Com cada any, els membres dels cascavells, els bastoners, els gegants i els nans van oferir les seves coreografies al públic, que omplia la plaça de gom a gom. Malgrat la calor i el sol del migdia, la gent del poble no es va voler perdre la ballada i es van esgotar totes les cadires disponibles.

Aquest any els protagonistes del diumenge i de la festa major han estat els nans. La colla de nans de Navàs fa 50 anys i molts navassencs i navassenques s'han implicat per celebrar aquest aniversari. Ahir, després de la ballada tradicional, es va fer un segon ball de nans en què els capgrossos van estar acompanyats d'antics balladors. En total, una seixantena de persones de totes les edats van fer la coreografia alhora.

La comissió de nans va posar en marxa aquesta iniciativa per homenatjar les figures dels nans i els seus balladors. Les persones que havien estat implicades en aquest ball podien apuntar-s'hi mitjançant uns formularis que distribuïa l'Ajuntament, la mateixa comissió i alguns establiments del poble. Els antics balladors també han format part dels assajos durant les últimes setmanes, això va permetre que el ball d'ahir es dugués a terme amb una bona coordinació entre tots els participants.

Els responsables del ball de nans calculen que uns 200 navassencs han format part d'aquesta tradició i destaquen els records feliços i emotius que els han transmés els antics balladors durant els assajos d'aquests dies.