L'Ajuntament de Castellbell i el Vilar demanarà a Adif la cessió d'ús de l'edifici de l'estació de la Renfe, amb la idea de museïtzar-lo i adequar-lo com a punt d'informació turística i, d'aquesta manera, "posar fi a l'estat de deixadesa en què es troba actualment", apunta l'alcaldessa, Montse Badia.

La museïtzació de l'espai ocuparia la planta baixa de l'edifici, i bàsicament se centraria en la història del cremallera de Montserrat, que originàriament sortia de Castellbell. S'hi podrien veure imatges i fotografies antigues, o fins i tot trossos de via "perquè la gent sàpiga que el cremallera sortia d'aquí", diu Badia.

A banda d'habilitar-lo com a museu, l'edifici també serviria d'oficina d'informació turística per al municipi, i com a centre de referència de cara a la promoció del senderisme pels entorns de Castellbell, amb la identificació dels punts d'interès naturals i arquitectònics que es poden trobar. En aquest sentit, es preveu aprofitar la xarxa de camins ja habilitats de la Diputació de Barcelona i altres que no ho són, i fomentar-los amb el disseny de rutes pel terme municipal, com ara la llera del riu cap a Sant Cristòfol, la via ferrada dels Resistents, la remuntada del Torrent dels Abadals, o el circuit d'orientació que es va inaugurar durant la darrera festa major. Consta d'una quinzena de fites i de diversos nivells de dificultat, i se'n poden descarregar els plànols a través de la pàgina web municipal.

Així mateix, es potenciaria el Camí Ignasià, i es rehabilitaria i se senyalitzaria el Pou dels Miracles, lligat a la llegenda segons la qual sant Ignasi va aconseguir que brollés en època de sequera com a gratitud a la bona acollida que va tenir dels veïns de Sant Cristòfol al seu pas per Castellbell.

Un expedient pendent

L'Ajuntament de Castellbell farà formalment la petició de la cessió d'ús de l'edifici de l'estació de la Renfe en una reunió amb responsables d'Adif prevista per al proper mes de setembre, després que li ha obert un expedient disciplinari per considerar que no fa un manteniment adequat de les instal·lacions.

L'expedient obliga Adif a fer una adequació i neteja de l'edifici en el termini d'un mes, o bé serà el mateix Ajuntament qui ho exe-cutarà però carregant els costos a Adif. Tanmateix, l'alcaldessa ha explicat que, de moment, s'ha aparcat la qüestió a l'espera de poder mantenir la reunió que hi ha prevista amb Adif per al setembre, confiant que hi haurà una bona predisposició de cara a la cessió de l'edifici. La idea seria fer una cessió per un termini de 25 anys, prorrogables.