Diversos exemplars d'una espècie que encara no s'ha pogut identificar, amb l'aspecte de rata però que es comporten com esquirols, es deixen veure des de fa uns dies en una zona boscosa de Sant Fruitós entre les piscines i el pavelló.

>>Nou: Els rosegadors trobats a Sant Fruitós són «rates negres»

La presència d'aquests animals ha generat un cert neguit entre els veïns després que se n'han vist pel terrat d'alguna casa propera. L'Ajuntament ha posat el cas en mans d'especialistes per saber com ha d'actuar davant d'un cas "tan inusual com aquest", segons ha explicat l'alcalde, Joan Carles Batanés.

Al poble no es recorda haver vist mai uns animals d'aquestes característiques. Són de la grandària d'un pam, de pèl grisós tirant a negre, i amb cua, i se solen deixar veure els capvespres. D'aspecte "són com rates, però nien als arbres, van de branca en branca i mengen fruita com si fossin esquirols", segons apunta l'alcalde en coincidència amb els veïns que n'han vist.

En el moment que l'Ajuntament va rebre l'avís de la presència d'aquests rosegadors a la zona "fa cosa d'una setmana", va demanar una inspecció a tècnics de l'empresa que té contractada per al control de plagues, que des del primer moment ja van descartar que es tracti d'una població de ratolins o rates comunes. Posteriorment, es va sol·licitar la inspecció dels agents forestals, que igualment van constatar que es tracta d'una espècie "molt poc habitual". Pel que el mateix Ajuntament ha pogut observar a través de la xarxa, podria tractar-se d'una espècie que es coneix com a rata alexandrina, però fins ara en cap cas se n'ha fet una identificació oficial, puntualitza l'alcalde.

Davant d'aquesta incertesa, des de l'Ajuntament ahir mateix es va comunicar el cas al DARP sol·licitant una anàlisi més acurada per part d'especialistes de la Generalitat. "Primer s'ha de poder identificar clarament de quina espècie es tracta i que després ens diguin com s'ha d'actuar per eradicar-la", apunta Batanés.

Fins ara, s'ha observat la presència d'aquests rosegadors pels arbres, i també haurien entrat en algun terrat proper per menjar kiwis, així com les figues d'una figuera que hi havia en un solar proper d'una casa en construcció però que ja ha estat tallada. Tanmateix, l'alcalde va explicar ahir a la tarda a aquest diari que no tenia constància de l'entrada de cap d'aquests animals a l'interior de cap casa.

Al vespre, l'Ajuntament havia convocat una reunió al local del Nexe amb els veïns de la zona per explicar-los la situació, i per veure "si entre tots es pot aportar alguna solució", per bé que s'està pendent de les propostes que donin els tècnics del DARP un cop hagin estudiat el cas.

Mentrestant, i com a mesures preventives, l'Ajuntament va encarregar dilluns la desertització del clavegueram, i la neteja i desinfecció dels contenidors dels carrers propers a la finca on s'han vist els rosegadors, encara que no es tracti de rates de claveguera. A més, es va tallar la figuera on aquests animals haurien buscat menjar.