Els agents rurals de la Generalitat han confirmat aquest dimecres que els rosegadors que fa dies que circulen per la zona de Cal Figueras de Sant Fruitós, entre el pavelló i la piscina, pertanyen a l'espècie Rattus rattus, és a dir, l'espècie comuna de rata coneguda vulgarment com rata negra o i rata de teulat.

Fonts del departament d'Agricultura de la Generalitat avancen, a més, que, com que es tracta d'una espècie comuna localitzada en sòl urbà, el departament no té facultats per intervenir-hi.

Així, doncs, ha de ser l'Ajuntament de Sant Fruitós qui gestioni la plaga d'aquest rosegador que té la característica inusual, per a una rata, de niar a dalt dels arbres. Agricultura assegura que si es tractés d'una espècie autòctona o protegida, llavors sí que podria actuar davant d'una plaga en sòl urbà, però que no és el cas, per bé que remarquen que els nius dels arbres són el fet més rar del cas, tot i que el niu aeri és un dels trets que diferencia algunes rates negres de les típiques rates de claveguera.

Les rates observades al municipi són de la grandària d’un pam, de pèl grisós tirant a negre, i amb cua, i se solen deixar veure els capvespres. Crien als arbres i s'alimenten de fruita com si fossin esquirols, segons han testimoniat diversos veïns, força crispats per la sobtada aparició del rosegador. Per molt que es digui que es tracta d'una espècie comuna, els veïns de Sant Fruitós no n'havien vist mai d'aquesta mena.