La descontaminació de Cal Clarassó de Monistrol de Montserrat s'iniciarà aquesta setmana o, com a màxim, a principi de la vinent. Així ho ha assegurat a aquest diari l'alcalde de Monistrol de Calders, Ramon Vancells, i també l'Institut Català de Finances (ICF), que té la propietat de l'antic complex fabril compartida amb el BBVA i la Sareb.

Vancells va detallar ahir que l'empresa que realitzarà els treballs ja va fer efectiu la setmana passada el pagament de les taxes municipals i de la llicència d'obres i que només faltava que acredités que ha dipositat l'aval per a la gestió de residus, que ascendeix a 155.000 euros, una gestió que era prevista que es tanqués ahir. D'altra banda, segons van detallar ahir fonts de l'ICF, l'empresa ja disposa també dels permisos necessaris de l'Agència Catalana de Residus i de la Inspecció de Treball, uns tràmits que es requereixen per la singularitat de les tasques de descontaminació.

Segons va detallar Vancells, el primer que es farà serà la descontaminació de la fàbrica. Tal com ha anat recollint aquest diari, la colònia de Cal Clarassó es va fundar a final del XIX i va mantenir una intensa activitat tèxtil durant dècades. Fa deu anys va fer fallida i va passar a les mans dels actuals propietaris. La fàbrica es va anar degradant i el novembre passat es va fer evident "el perill que pot causar a les persones i al medi ambient", segons deia l'alcalde lalvors. Hi va haver un esfondrament a causa dels múltiples pillatges, i una forta ventada va escampar fibra de vidre arreu. També va quedar al descobert fibrociment trencat i detectors de fums iònics que contenen components radioactius. L'estat actual del recinte és, doncs, d'absoluta degradació, un fet que ha comportat que l'aterrament de la fàbrica sigui inevitable.