L'Ajuntament de Fonollosa ha reprès l'excavació de Camps. Els arqueòlegs de l'empresa especialitzada Cat Patrimoni acaben d'iniciar el que serà la tercera fase dels treballs amb l'objectiu de confirmar el probable assentament de romans a la zona i de buscar la primera ocupació, que a hores d'ara se situaria als segles III i V, tot i que podria ser encara més antiga.

Tal com ha anat recollint aquest diari, les obres a la plaça de Camps van destapar cinc tombes d'època tardoromana (també anomenada paleocristiana o tardoantiga), que van posar sobre la taula la gran hipòtesi: els enterraments estan lligats a un assentament de romans? Es pot afirmar que a Camps ja s'hi feia vida fa 2.000 anys? Els individus localitzats dins les tombes vivien a Fonollosa o en algun indret proper?

Les dues primeres fases han anat destapant vestigis que indicarien que sí. De fet, cada cop que s'ha excavat s'ha localitzat alguna resta més antiga que l'anterior. La darrera, una construcció semblant a un pilar, que va aparèixer amagada sota una de les tombes del IV-V, i que podria ser dos segles anterior.