Avui a les 10 del matí se celebrarà a l'església parroquial de Cardona el funeral per l'empresari cardoní Josep Gener Davins, fundador de l'empresa Cafès Gener, que va morir ahir als 94 anys d'edat.

Fill de cal Bonany, al barri Segalers de Cardona, va formar part de la Lleva del Biberó. Això va fer que un cop va acabar la guerra civil hagués de fer sis anys de servei militar al País Basc. Aquest fet li va permetre viure en primera persona l'arribada a Hendaia del tren en el qual viatjava el líder nazi Adolf Hitler per entrevistar-se amb el dictador Francisco Franco.

De família pagesa i ramadera, va treballar al negoci familiar. També va fer de carnisser, de detector de vetes d'aigua i de taxista. Els anys 70 va ser regidor a l'Ajuntament.

Cap als anys 50 va començar a compaginar la feina de ramader amb la torrefacció del cafè. El propietari del Cafè Colón de Cardona, Ton Viñas, és qui li va ensenyar a torrar cafè. Un dels seus fills, Toni Gener, explicava ahir a Regió7 que "va provar aquest tema i es va començar a introduir en aquest món. Sempre va ser un negoci secundari, perquè el principal continuava sent el de la ramaderia".

Tot i així viatjava a comprar cafè a Guinea i a Portugal a causa de les restriccions que hi havia en aquella època per adquirir-ne. Progressivament "va canviar la tendència" i Cafès Gener es va convertir en la principal activitat professional de Josep Gener.

Progressivament va anar deixant el negoci als seus fills fins al dia d'avui, que continua com a empresa familiar on ja treballa la tercera generació, i amb una quinzena de treballadors. L'any 2000 es va traslladar a una nova planta del polígon industrial, i on hi havia el torrador original hi ha una botiga. Una bona part de la producció de l'empresa s'exporta.

L'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, va destacar ahir que Gener era una persona compromesa amb el municipi. També va dir que era un emprenedor que va crear una empresa important al municipi que opera tant a Catalunya com a l'estranger.