Aquest divendres al vespre, Sant Fruitós de Bages va viure un acte carregat d´emotivitat i de valor històric en motiu de la inauguració de l´exposició sobre el tèxtil al municipi, des del segle XIX, quan es va obrir la primera indústria, fins a l´actualitat. La convocatòria va aplegar moltes persones, tant de Sant Fruitós com de pobles veïns, molts dels quals havien treballat a empreses del sector.

Els assistents, que van omplir la sala polivalent de la Biblioteca, van tenir l´oportunitat d´escoltar la veu autoritzada de tres persones que han participat de forma activa en l´organització de l´exposició: Lluís Virós, historiador i professor a l´Institut Gerbert d´Aurillac; David Ferré, estudiant d´història de la UAB i Ramon Pons, enginyer tèxtil i antic directiu de grans indústries tèxtils, com Bertrand i Serra.

La repassada històrica va fer recular a l´especialista Lluís Virós al segle XIX quan, primer es va instal·lar la Fàbrica Vermella, i posteriorment la de Sant Benet i la del Pont de Cabrianes. Fins aleshores, Sant Fruitós havia estat un municipi agrícola. Ja al segle XX, a la seva segona dècada, es van establir Vallès i Sedó i Bertrand i Serra. La darrera en arribar va ser Peinaje del Llobregat, l´any 1960.

David Ferré, per la seva banda, va analitzar si el perfil del municipi era més industrial o agrícola per, concloure que, com a d´altres poblacions situades a les lleres del rius del país, l´activitat econòmica quedava molt repartida i, per tant, els ingressos de moltes llars podien arribar de qualsevol dels dos grans àmbits. Per últim Ramon Pons, des de la seva vivència personal, va detallar totes les feines i productes que sortien de les fàbriques tèxtils. Com a bon coneixedor d´aquests indústries va explicar els orígens de la matèria primera i del procés que se seguia fins arribar al teixit.

Els parlaments més protocolaris van anar a càrrec de l´alcalde Joan Carles Batanés; el regidor de Cultura, Xavier Racero i la presidenta del Museu de Sant Fruitós, Pilar Purtí. A l´acabar l´acte, els assistents van tenir l´oportunitat de visitar l´exposició que, a banda de fotografies i mapes, recull documents i teixits que es produïen a les fàbriques del poble.