Aquesta passada nit de diumenge a dilluns, els aficionats a l'astronomia van poder gaudir d'un eclipsi lunar amb 'superlluna' -una lluna plena que es veu significativament més gran i més brillant del que és habitual-, visible des de molts punts de Catalunya. Una lectora de Regió7, Núria Camps Masana, ens ha fet arribar dues imatges d'aquest esdeveniment singular.

Les imatges, fetes des de Sant Fruitós de Bages, mostren dos moments de l'eclipsi. En una, feta dos minuts abans de l'eclipsi total, encara es pot veure una mica de color blanc a la Lluna. L'altra, ja és del moment de l'eclipsi total i mostra tota la Lluna de color rogenc.

Foto: Núria Camps Masana

Les superllunes tenen lloc perquè l'òrbita de la Lluna al voltant de la Terra és el·líptica en lloc de circular. Mentre que la distància mitjana de la Lluna del nostre planeta és d'aproximadament 384.600 quilòmetres, el satèl·lit arriba a situar-se a 405,600 quilòmetres al l'apogeu, i es posa a 363.700 quilòmetres al perigeu, segons un vídeo de la NASA.

Una superlluna és una lluna plena que es produeix al perigeu i apareix anormalment gran en el cel com a resultat. En concret, són al voltant del 14 per cent més grans i un 30 per cent més brillants que les llunes plenes.