El tribunal dóna legalitat a l'associació civil d'enterraments de Sant Vicenç de Castellet

L'entitat es declara continuadora de l'antic ens parroquial, del qual hi ha un fons bloquejat de 60.000 euros

30.09.2015 | 20:00

El litigi obert a Sant Vicenç des de l'època del polèmic exrector David Vargas sobre la coexistència de dues associacions d'enterraments ha tingut una primera sentència que el que fa és donar plena legalitat jurídica a l'entitat de caràcter civil que es va constituir ara fa cinc anys. Ara bé, la resolució de Tribunal Superior de Justícia de Catalunya no és prou concreta en el punt clau d'aquesta controvèrsia, que és si aquesta entitat a qui dóna ple reconeixement és la continuadora de l'antiga associació parroquial.

La resposta a aquesta qüestió no és, ni molt menys, sobrera, ja que pel mig hi ha un fons econòmic en disputa -i ara com ara bloquejat- d'uns 60.000 euros.

L'Associació Santvicentina d'Enterraments -col·lectiu creat per a l'ajut econòmic en cas de mort d'algun dels seus associats- es va erigir fa cinc anys en ens civil amb l'escissió de l'antiga secció que la vinculava a la parròquia. Aquesta situació es va produir durant el període en què el rector de la parròquia va ser el polèmic David Vargas, que presidia l'única associació d'enterraments que hi havia en aquell moment. Els detractors que va anar generant el seu rectorat van fer que una amplíssima majoria dels socis decidís en assemblea el març del 2010 erigir-se en un ens civil deslligat de la parròquia. Els socis que no es van escindir es van mantenir vinculats a l'Església, en un ens sota el paraigua del bisbat amb el nom de Confraria Sant Vicenç-Associació Parroquial Sant Vicenç Servei d'Enterraments.

Després d'erigir-se com a ens civil i aprovar els seus estatuts, l'Associació Santvicentina d'Enterraments va sol·licitar la seva inscripció al registre d'associacions de la Generalitat com a continuadora de l'antiga Associació Parroquial Sant Vicenç Servei d'Enterraments. Però aquesta petició li va ser desestimada el març del 2012 per la direcció general d'Entitats Jurídiques, decisió ratificada l'octubre d'aquell mateix any per la consellera de Justícia. És contra aquesta denegació que l'Associació Santvicentina d'Enterraments va presentar recurs contenciós administratiu, i ara el jutge els ha donat la raó.

A grans trets, l'argument principal de la sentència es basa en el fet que la Generalitat va sobrepassar el termini que té establert a l'hora de donar resposta a la demana d'inscripció i que, per silenci administratiu, aquesta petició s'havia de donar per acceptada. És sota aquesta consideració que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya dóna per bo el recurs interposat per l'Associació Santvicentina d'Enterraments i declara nul·la la resolució de la conselleria de Justícia d'octubre del 2012, motiu pel qual sentencia que cal "reconèixer el dret de l'Associació Santvicentina d'Enterraments a la inscripció en el registre d'associacions", el que confereix a aquesta entitat la plena legalitat.

Comunicat de la parròquia

Després de conèixer la sentència, la parròquia de Sant Vicenç -que dóna empara a l'altra associació- va fer públic un comunicat en què valoren que "no aborda el fons de la qüestió, la legitimitat jurídica tant de l'Associació Santvicentina de Serveis com de l'Associació Parroquial d'Enterraments, sota la forma canònica de Confraria de Sant Vicenç".

En aquesta nota de premsa la parròquia, i per extensió el bisbat de Vic, "lamenten" que, segons afirmen, el tribunal "no aclareixi el fons de la qüestió: si és una entitat nova o no. A hores d'ara tenim dues associacions inscrites, legalitzades i en funcionament, i ambdues es declaren hereves de l'única i històrica Associació Parroquial d'Enterraments".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema