L'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages i l'empresa especialitzada Artrops han donat per eradicada la plaga de rates negres (Rattus rattus) que es va detectar a la finca privada de Cal Figueras ara fa just un mes. Segons ha explicat Nemesio Muñoz, director general d'Artrops, "el treball està acabat, tot i que portarem a terme tasques de manteniment durant un any" per evitar una possible reproducció dels rosegadors.

Per liquidar les rates, els operaris van col·locar una vintena de trampes amb raticida en tot el perímetre afectat. Muñoz ha detallat que els animals se senten atrets pel mata-rates, n'ingereixen i seguidament emmalalteixen, un fet que provoca que "se'n vagin cap als seus nius, ja que se senten malalts; actuen de la mateixa manera que una persona, que es ficaria al llit si agafa per exemple un constipat". Això provoca que no es visualitzin rosegadors morts a terra escampats pel perímetre afectat, ja que "el 95% d'individus acaben morint al seu cau". Segons va avançar Muñoz, la feina de desratització està completada al 100% i només falta "acabar de treure algun niu", una tasca que es portarà terme aquesta setmana.

L'alcalde de Sant Fruitós de Bages, Joan Carles Batanés, va detallar ahir que no s'han pogut esbrinar les causes de l'aparició de la plaga, si bé va subratllar que en cap cas es deu a una possible acumulació de brutícia dins el terreny privat on es va detectar: "és una finca neta, amb arbres i tranquil·la", una zona on les rates van trobar el seu lloc idoni per viure. "Com van arribar les rates fins aquí i per on van entrar? No ho sabem, les causes poden ser múltiples i es poden fer moltes especulacions, ja que només es necessita una femella embarassada perquè aquests animals es comencin a reproduir entre ells; el que sí que sabem és que no s'ha detectat cap plaga de rates negres en cap poble veí".