Els inicis pràcticament només en queden el nom i els objectius de fons; i poca cosa més. En una època en què la discapacitat intel·lectual era un fort tabú, un grup de pares i mares amb fills afectats per aquestes situacions van crear l´Associació Manresana de Pares de Nens Subdotats, denominació que més tard passaria a ser, simplement, la de les seves sigles: Ampans. Era l´any 1965 i l´entitat obria la seva primera seu a l´aleshores «calle de los Héroes Manresanos de Espinosa de los Monteros»; avui carrer de la Font del Gat.

Encara lluny de les dimensions que havia d´adquirir més endavant, la primera aula del centre va obrir portes l´any següent per atendre dos alumnes en un pis del carrer dels Cintaires. Tres anys més tard l´aula es va convertir en una escola i l´1 de febrer del 1969 va obrir el centre del carrer de Fonollar. Aquesta nova ubicació va servir també perquè l´entitat obrís el seu primer projecte d´inserció laboral per als seus usuaris: un taller d´arts gràfiques i impressió ubicat als baixos de l´edifici reconvertit en escola.

Sol d´Amor, el primer gran acte

Un dels moments clau en la història de l´entitat va ser el 1973, quan la família Payàs Puigarnau va cedir a Ampans la finca de Santa Maria de Comabella, al terme municipal de Santpedor, que ha acabat sent un dels emblemes de l´associació.

Per fer front als costos de l´adequació del nou entorn i del trasllat d´una seu a l´altra, l´entitat va recórrer a la participació ciutadana. Una necessitat, aquesta, que va acabar donant forma a la iniciativa més multitudinària que ha muntat l´organització fins a dia d´avui: la campanya Sol d´Amor a Comabella dels dies 18 i 19 d´octubre del 1975.

Segons les cròniques de l´època i les dades que recull Ampans, la cita va mobilitzar prop de 30.000 persones, una xifra difícilment igualable i que va permetre iniciar el trasllat dels primers alumnes a aquest nou centre, moviment que es va completar definitivament el 1985 amb el trasllat de tots els alumnes.

Aquesta no va ser, però, l´única mobilització impulsada pels responsables del centre durant els primers anys. Altres exemples en són les rentades populars de cotxes fetes entre el 1977 i el 1979 a Artés i Manresa, finalment suprimides.

Habitatge i feina

Entre les dates més importants del recorregut de l´associació hi figura, també, l´1 d´agost del 1985, data en què es van inaugurar les dues primeres llars per a usuaris del centre en un bloc del carrer del Doctor Zamenhof de Manresa. Deu anys més tard, el parc d´immobles es va veure ampliat amb lloc per a 17 persones més, amb la inauguració de la llar residencial La Florinda, al centre de la ciutat. Actualment, Ampans té set programes en llars tutelades que se sumen a les residències convencionals i que en total acullen unes dues-centes persones.

A més dels programes d´habitatge, des dels seus inicis l´entitat ha tingut la inserció laboral dels seus usuaris entre els seus objectius. En aquest sentit, l´ens disposa a dia d´avui de convenis amb l´Ajuntament per fer-se càrrec de tasques com el manteniment dels jardins de la ciutat o gestionar la recollida selectiva de diversos municipis. A banda, Ampans també col·labora amb empreses privades i té serveis propis en jardineria, restauració i producció de vins.