Regió 7
REPORTATGE

Ampans: del petit pis de la ´calle de los Héroes´ a un complex propi

L'entitat, que ha rebut la Medalla de la Ciutat de Manresa al Mèrit Cívic, va néixer a mitjan 1965 i va viure un dels seus moments clau deu anys més tard, amb el trasllat a Santa Maria de Comabella

02.10.2015 | 18:06
Una classe de música en els primers anys de funcionament d´Ampans.
Una classe de música en els primers anys de funcionament d´Ampans.

Els inicis pràcticament només en queden el nom i els objectius de fons; i poca cosa més. En una època en què la discapacitat intel·lectual era un fort tabú, un grup de pares i mares amb fills afectats per aquestes situacions van crear l´Associació Manresana de Pares de Nens Subdotats, denominació que més tard passaria a ser, simplement, la de les seves sigles: Ampans. Era l´any 1965 i l´entitat obria la seva primera seu a l´aleshores «calle de los Héroes Manresanos de Espinosa de los Monteros»; avui carrer de la Font del Gat.

Encara lluny de les dimensions que havia d´adquirir més endavant, la primera aula del centre va obrir portes l´any següent per atendre dos alumnes en un pis del carrer dels Cintaires. Tres anys més tard l´aula es va convertir en una escola i l´1 de febrer del 1969 va obrir el centre del carrer de Fonollar. Aquesta nova ubicació va servir també perquè l´entitat obrís el seu primer projecte d´inserció laboral per als seus usuaris: un taller d´arts gràfiques i impressió ubicat als baixos de l´edifici reconvertit en escola.

Sol d´Amor, el primer gran acte

Un dels moments clau en la història de l´entitat va ser el 1973, quan la família Payàs Puigarnau va cedir a Ampans la finca de Santa Maria de Comabella, al terme municipal de Santpedor, que ha acabat sent un dels emblemes de l´associació.

Per fer front als costos de l´adequació del nou entorn i del trasllat d´una seu a l´altra, l´entitat va recórrer a la participació ciutadana. Una necessitat, aquesta, que va acabar donant forma a la iniciativa més multitudinària que ha muntat l´organització fins a dia d´avui: la campanya Sol d´Amor a Comabella dels dies 18 i 19 d´octubre del 1975.

Segons les cròniques de l´època i les dades que recull Ampans, la cita va mobilitzar prop de 30.000 persones, una xifra difícilment igualable i que va permetre iniciar el trasllat dels primers alumnes a aquest nou centre, moviment que es va completar definitivament el 1985 amb el trasllat de tots els alumnes.

Aquesta no va ser, però, l´única mobilització impulsada pels responsables del centre durant els primers anys. Altres exemples en són les rentades populars de cotxes fetes entre el 1977 i el 1979 a Artés i Manresa, finalment suprimides.

Habitatge i feina

Entre les dates més importants del recorregut de l´associació hi figura, també, l´1 d´agost del 1985, data en què es van inaugurar les dues primeres llars per a usuaris del centre en un bloc del carrer del Doctor Zamenhof de Manresa. Deu anys més tard, el parc d´immobles es va veure ampliat amb lloc per a 17 persones més, amb la inauguració de la llar residencial La Florinda, al centre de la ciutat. Actualment, Ampans té set programes en llars tutelades que se sumen a les residències convencionals i que en total acullen unes dues-centes persones.

A més dels programes d´habitatge, des dels seus inicis l´entitat ha tingut la inserció laboral dels seus usuaris entre els seus objectius. En aquest sentit, l´ens disposa a dia d´avui de convenis amb l´Ajuntament per fer-se càrrec de tasques com el manteniment dels jardins de la ciutat o gestionar la recollida selectiva de diversos municipis. A banda, Ampans també col·labora amb empreses privades i té serveis propis en jardineria, restauració i producció de vins.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

L´ovni de Montserrat que venia de França
L´ovni de Montserrat que venia de França

L´ovni de Montserrat que venia de França

Consulta l'expedient sencer d'un dels casos que més llegendes urbanes ha generat i que acaba de...

Sallent enderroca l´antic Ateneu Català pel seu mal estat

Sallent enderroca l´antic Ateneu Català pel seu mal estat

L'Ajuntament encara no ha definit quina utilitat es donarà al solar que quedarà buit

El pla urbanístic de la mineria preveu dues plantes més de sal a Súria i una a Callús

El pla urbanístic de la mineria preveu dues plantes més de sal a Súria i una a Callús

El document de planificació, que ahir es va aprovar inicialment, concreta molt poc el futur del...

La Fira de la Coca i el Mató de Monistrol tindrà 90 parades i una quinzena d´activitats

La Fira de la Coca i el Mató de Monistrol tindrà 90 parades i una quinzena d´activitats

El municipi espera la visita de més de 10.000 persones el cap de setmana del 29 i 30 d'octubre

Enllaços recomanats: Premis cinema