Regió 7
DESCARRILAMENT A SANTPEDOR

FGC apunta a una erosió del terreny com a causa de l´incident del tren de la potassa

No es determina de forma concloent, però s'han detectat flonjalls sota unes travesses que haurien provocat un efecte rebot

02.10.2015 | 08:20

El descarrilament que va tenir un tren de mercaderies de la línia de potassa de Ferrocarrils a Santpedor el 14 d'agost passat va ser causat, molt probablement, per una erosió del terreny focalitzada sota algunes travesses del punt on va tenir lloc. No és concloent, però sí "la hipòtesi més plausible", segons va explicar ahir a Regió7 el director d'Infraestructures de FGC, Albert Tortajada, després d'haver analitzat totes les variables possibles.

Tortajada també va deixar clar que aquestes mateixes investigacions i les revisions que ja es fan sistemàticament determinen que no hi ha cap problemàtica general a la línia, "que podem afirmar que està en bones condicions", i que el que es farà serà avançar algunes inversions ja previstes per al 2016 d'obres de manteniment, "que fins i tot ja s'estan fent, com ara canvis de trams puntuals de carril".

Alhora s'ha establert temporalment una limitació de velocitat més restrictiva que la que hi havia en tot aquest tram de mercaderies "per donar-nos un marge de temps mentre anem fent aquestes actuacions", segons ha concretat el director d'Infraestructures, que ha remarcat que "en cap cas això vol dir que no es pugui circular a la velocitat habitual per l'estat de la línia, que és absolutament correcta". Fins ara aquesta limitació era de 70 km/h, i ara s'ha rebaixat a 40 km/h. En el moment de l'accident, el tren circulava a 57 km/h.

Albert Tortajada va concretar que el que es va observar en les indagacions fetes després del descarrilament és que "en un parell de zones d'aquest tram hi havia el que tècnicament anomenem flonjall. És a dir, un punt a la base del balast -les travesseres sobre les quals van fixades les vies- que estava tou, normalment per la filtració d'aigua". Segons Tortajada, aquest és un aspecte que "difícilment es veu en superfície, i pot aparèixer al pas d'un tren. El pas d'un comboi va fent que el fang que s'ha anat creant a sota pugi i vagi contaminant el balast". Aquest factor de lleugera erosió en el terreny de sota la travessa hauria generat un balanceig en vertical "que podria provocar la separació física de la locomotora amb el primer vagó. En l'enganxall de la locomotora accidentada s'han trobat element físics que així ho apunten, i la realitat és que la màquina i el primer vagó es van separar".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

Imatge d'una de les bicicletes
Sant Joan destina dues bicicletes elèctriques a la Policia Local i Serveis Territorials

Sant Joan destina dues bicicletes elèctriques a la Policia Local i Serveis Territorials

L'Ajuntament vol fomentar la mobilitat tova, l'eficiència i l'estalvi energètic, i contribuir a...

ERC de Navàs rebutja l´increment de la taxa d´escombraries aprovat per la CUP

ERC de Navàs rebutja l´increment de la taxa d´escombraries aprovat per la CUP

Els republicans acusen el govern local de crear un impost a l'ombra apujant una recaptació que ja...

L´ovni de Montserrat que venia de França

L´ovni de Montserrat que venia de França

Consulta l'expedient sencer d'un dels casos que més llegendes urbanes ha generat i que acaba de...

Sallent enderroca l´antic Ateneu Català pel seu mal estat

Sallent enderroca l´antic Ateneu Català pel seu mal estat

L'Ajuntament encara no ha definit quina utilitat es donarà al solar que quedarà buit

Enllaços recomanats: Premis cinema