Galtes rosades i algú que creu que ha d'anar a fer un mos amb les Cuineres del Bages. La Festa de la Verema reservava el plat fort del programa per als actes que ahir es van fer a Artés, en què una munió de gent considerable, 2.000 persones segons els organitzadors, van voler participar en els tastos que els cellers hi proposaven. A les deu del matí hi feia molt fred, però a partir de quarts de dotze el sol ja va sortir a la plaça Vella, que va començar a engolir aficionats al vi. A la tarda va tornar a fer un temps més grisós, però el nivell d'afluència no va decréixer, segons la DO Pla de Bages.

Més enllà de les diverses activitats preparades, com ara la trobada de col·leccionistes de plaques al parc de Can Crusellas, o les visites als cellers, la principal atracció van ser els tastos de vins a les parades de la plaça. Xavier Gamisans és un navassenc força aficionat a aquest món. Va voler fer costat al celler del seu municipi, Exibis, del qual va afirmar que pels pocs anys que fa que funciona el vi que ven "comença a ser molt digne per poder competir amb la resta". Gamisans es declarava un gran partidari del negre: "per a mi és l'essència del vi". Defensava els cupatges: "hi ha més joc i tenen més matisos".

Ester Escalé, d'Artés, comentava que li agrada molt més el cava rosat que no pas el blanc perquè el troba "més dolç". Ella i el seu marit, Valentí Parés, feien causa comuna a favor dels vins del municipi. Parés, però, en la qüestió dels caves, es decanta pel brut perquè l'hi va acostumar el seu pare. Va destacar el rosat dels 4 Arreplegats de Vins Grau.

"Un vi massa prim"

El manresà Albert Franquesa va tastar el vi blanc 1018 del celler Sanmartí -vegeu la peça del costat- i no en va acabar del tot satisfet: "és un vi massa prim, d'acidesa està bé, però esperava que m'omplís més la boca". Com que li agraden vins més forts, és un aficionat al blanc de garnatxa de l'Empordà. Francesc Liria, d'Artés, preferia vins més joves, dins dels quals encabia el negre 3.9 d'Abadal. No és un gran aficionat al vi però no es volia perdre la festa del poble.

Sandra Cursach, del municipi mallorquí de Cala Ratjada, va tastar el cupatge blanc de Més Que Paraules, del qual subratllava el "gust de fusta" i que fos "molt afruitat i fàcil de beure". A Cursach li agraden molt els blancs i els negres, i no es fixa gaire en els rosats: "potser sí que ara han pujat de qualitat, però abans no valien gran cosa". El barceloní Pere Arnau, un seguidor de diades vinícoles, trobava "excessiu" el preu del Nuat d'Abadal, comparat amb la qualitat de blancs com els d'Exibis o del celler artesenc Sanmartí.